Gadgets from the past (2): Bizarre fietsen

Gadgets kunnen accessoires zijn voor bijvoorbeeld op fietsen, maar ook de fietsen zelf. Een duik in de spelonken van de triathlon- en racefietsen levert al snel weer de meest geweldige designs van modellen op. Van compleet ridicuul tot designs waarvan in de moderne fietsen toch een en ander terug te vinden is. Maar ook fietsen waarvan je niet zou denken dat dit het eerste ontwerp is wat een merk zou hebben ontwikkeld zoals in het geval van Cervelo. Waarom zien we tegenwoordig niet meer van dit soort bijzondere uitspattingen? Door de regels die de UCI in de loop der jaren heeft opgelegd aan de merken waaraan de fietsen moeten voldoen en dus de creativiteit in de weg gaat zitten. Niettemin zitten hier een paar leuke modelletjes bij waarmee je nu in de wisselzone toch hoge ogen zou gooien. Have fun!

Dit is de eerste Cervelo ooit ontwikkeld door Gerard Vroomen en Phil White. Of de fiets in 1995 ook echt ooit de winkelschappen gehaald heeft? Ik dacht het niet. Dit eerste prototype zal ongetwijfeld op de headquarters van Cervelo staan. Maar bijzonder (lelijk?) blijft hij wel.

Maar wat te denken van dit exemplaar. Hier is door de ONCE-ploeg nog echt op gereden ook. Wat een bak! Met deze fiets zul je heel wat ‘Looks’ gaan trekken. Wat zal dit ding gewogen hebben?

 
Maar dichter bij de werkelijke productiefietsen zijn deze fietsen van Cougar en Zipp. De Cougar gebruikt de uitvinding van meneer Allsop die het later aan Softride heeft verkocht. Maar ook op de eerste Zipp-frames werd het Allsop systeem om het zadel meer demping te geven gebruikt. Inmiddels zijn de fietsen van beide fabrikanten ter ziele, maar Softride heeft het tot een jaar of vier geleden volgehouden. Ik heb beide fietsen gereden en heb de Zipp 2001 uit 1994 nog steeds in mijn bezit.

Weer veel extremer is de fiets van Gitane. Of dit werkelijk ook gebruikt is door gesponsorde ploegen heb ik niet kunnen achterhalen, maar als je deze nu in een wisselzone zou plaatsen…

Of wat te denken van deze Specialized. Die lijkt in de verste verte niet op hun huidige collectie triathlonfietsen, maar ik vind hem wel erg stoer. Helemaal het voorwiel van Wearandtear. Dit merk had begin tot midden jaren ’90 allerlei bizarre triathlonuitvindingen die telkens weer werden afgekeurd op werkelijk gebruik. Het wiel is overigens wel echt in productie geweest en is een jaar te koop geweest, totdat ook dit uiteindelijk werd verboden. Een paar remmen er op en racen maar. Ook het windscherm onder het Profile stuur werd verboden.

Een model wat het echt langer volgehouden heeft en in de jaren ’90 onder andere door Jan van de Marel (destijds de Tsaar van Ter Aar) is gebruikt is de Trek Y-Foil. Toch heeft uiteindelijk ook dit model het veld moeten ruimen, maar bij tijd en wijle kom je ze nog tegen. Met name in de regio rond Nieuwkoop en Ter Aar……

Dit model van Nimble had tijdens de afgelopen editie van de K-Swiss Zandvoort Circuit triathlon met windje 7 voor bijzondere taferelen gezorgd. En dan denk je dat hoge velgen veel wind vangen? Bijzonder is ook het opbergvakje in het frame.

De laatste in deze galerie vind ik alleen al geweldig vanwege de naam. Volgens mij denk je hier niet eens aan wanneer je een hele triathlon op deze fiets hebt afgelegd…

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

3 reacties

 1. GerardTvS - 4 juli 2011:

  En vergeet de Slingshot niet. Een fiets met een kabel ipv een onderbuis. Mooi en apart is de Kestrel Airfoil zonder zitbuis, met achtervork. Nog steeds in productie, niet UCI-legal.

 2. Martin Breedijk - 3 juli 2011:

  Ik zie het pushzadel al bij deel 1 van je gadget serie. Je kan ook nog aandacht besteden aan de prismabril.

 3. Martin Breedijk - 3 juli 2011:

  Leuk dit overzicht. Axel Koenders heeft ooit in Almere meegedaan met een dichtgeplakt frame (later verboden). Ik mis ook de Speedliner met een zithoek van 90 graden (speedliner maakte wel het meest lekkere opzetstuur ooit).
  Zoals je al schrijft worden de regels van de UCI steeds strenger (ik las vandaag op Twitter van @larsboom dat alle zadels vandaag bij de TTT waterpas moesten staan. Heel bijzonder) en daardoor zullen we dit minder zien. Denk ook aan het zadel van Mavic met de vin dat een soort stoel was waar je ook tegen zou kunnen afzetten (volgens mij heeft Thierry Marie er nog mee gereden in de Tour).

 • Feedback / Tips?