Jan Frodeno pakt ook de Ironman 70.3 wereldtitel

Jan Frodeno - IM703 Zell am See 2015ZELL AM SEE (AUT) - Twee maanden na zijn sensationele winst op het Europees Iromankampioenschap in Frankfurt, won Jan Frodeno vandaag ook het WK over de halve Ironman-afstand. De Duitser moet wel zeer hittebestendig zijn, want net als in Frankfurt was het vandaag in het Oostenrijkse Zell am See bloed- en bloedheet. Frodeno, Olympisch kampioen in Beijing 2008, richt zich al een aantal jaren op de langere afstanden. Anders dan bijvoorbeeld voormalig short-course toppers als Simon Lessing of Peter Robertson, wist de Duitser de overstap naar Ironmans wèl goed te maken.

Frodeno klopte vandaag zijn landgenoot en tweevoudig wereldkampioen Ironman 70.3 Sebastian Kienle. Krap vier minuten later kwam de Spaanse titelverdediger Javier Gomez over de finish. Gomez, vorige week nog winnaar in Stockholm, werd afgelopen week ziek en kon daardoor niet voluit gaan. De snelste loper was de Belg Bart Aernouts, die de Michael Raelert nog voorbij sprintte in de laatste kilometer.
Bij het zwemmen kwamen de grootste kanshebbers, aangevoerd door Andi Böcherer en Gomez, binnen een halve minuut van elkaar uit het water. Op het eerste, vlakke deel van het fietsparcours werd het veld uit elkaar getrokken. Andreas Dreitz begon als eerste aan de afsluitende halve marathon, met Frodeno op een halve minuut. In de eerste kilometer wist Frodeno Dreitz al in te rekenen om daarna niet meer om te hoeven kijken.

Jan van Berkel werd zevende. Van Berkel kwam in de aanloop naar de Olympische Spelen van Londen voor Nederland uit, maar nu weer voor het land waar hij woont: Zwitserland. Beste van de Oranje-selectie was daarom Evert Scheltinga op een dertiende plaats. De Arnhemmer, vorige week nog zilver op het NK, bleef twaalf minuten van de wereldtitel verwijderd. Bij de vrouwen was Sandra Wassink de snelste Nederlander op plaats 40, goed voor brons in haar age-group. Marijke Zeekant reikte tot zilver in de hare.

Daniela Ryf verdedigde haar wereldtitel met succes. Ze bleef de Canadese Heather Wurtele liefst twaalf minuten voor. De Zwitserse kwam met ruim vier minuten voorsprong op Anja Beranek van de fiets en liep daarna nog ver uit. Wurtele verbeterde zich na een derde plaats vorig jaar met een tweede plaats nu. De Canadese ging diep tijdens het lopen om alsnog de tweede plaats te bemachtigen. Na haar finish was ze helemaal op en zakte in elkaar om daarna met een brancard weggebracht te moeten worden.

Bij de ‘gewone’ Ironman 70.3 wedstrijd op zaterdag was Guido Kwakkel de best geklasseerde Nederlander met een vijfde plaats.

UITSLAGEN 
TRIATHLON 70.3 ZELL AM SEE (AUT)
MANNEN -----------------------------
 1 Jan Frodeno     GER 3:51:19
 2 Sebastian Kienle   GER 3:52:48
 3 Javier Gomez     ESP 3:55:05
 4 Bart Aernouts    BEL 3:56:28
 5 Michael Raelert   GER 3:56:34
 6 Andi Boecherer    GER 3:56:52
 7 Jan van Berkel      3:57:47
 8 Tyler Butterfield  BER 3:58:44
 9 Andreas Dreitz    GER 3:58:58
10 Albert Molins    ESP 4:00:11
VROUWEN ----------------------------
 1 Daniela Ryf     SUI 4:11:34
 2 Heather Wurtele   CAN 4:23:07 
 3 Anja Beranek     GER 4:24:10 
 4 Magali Tisseyre   CAN 4:25:33 
 5 Alicia Kaye     USA 4:27:39 
 6 Julia Gajer     GER 4:29:53 
 7 Susie Cheetham    GBR 4:30:31 
 8 Ricarda Lisk     GER 4:30:47 
 9 Lauren Barnett    USA 4:31:00 
10 Emma Bilham     SUI 4:31:47
Bronnen / Links:
- Wim van den Broek, NTB-Persdienst
- Ironman

Reageer

Reageren? Graag! Maar hou je wel aan onze huisregels.

2 reacties

 1. Patrick de Vries - 31 augustus 2015:

  Herstel, 04:47:56..

 2. Patrick de Vries - 31 augustus 2015:

  De snelste Nederlandse is Marlies Kort, 04:48:56 en goud in haar age group.