Diederen en Weerd op herhaling bij NK middenafstand Didam

DIDAM – De tweestrijd die er vorig jaar was in Nieuwkoop tussen Bas Diederen en Edo van der Meer, kreeg dit jaar een vervolg bij het NK middenafstand in Didam. En nog langer dan vorig jaar bleef de spanning erin. Maar aan het eind was het toch – weer – Diederen die aan het langste eind trok en daarmee zijn tweede nationale titel van dit jaar (na het NK OD begin juni) en zijn vierde nationale titel op deze afstand pakte. Bij de vrouwen stond er geen maat op Mirjam Weerd, die als veertiende overall finishte en daarmee ook alweer voor de derde keer de titel claimde.

Diederen en Van der Meer waren al vanaf de start aan elkaar gewaagd. Samen zwommen ze bijna twee minuten weg van de concurrentie. Van der Meer was met luttele seconden marge de snelste, maar Diederen kwam met een snellere wissel als eerste op de fiets. Ook daar lieten de twee elkaar niet los. Van der Meer wisselde als eerste. Maar op het slotonderdeel kon Diederen uiteindelijk wel wegkomen. Ronde na ronde liep hij gestaag weg van Van der Meer, voor wie er niets meer restte dan een zekere tweede plaats. Want achter hem was het gat met de nummer drie, Dave Rost, inmiddels drie minuten. Ruim drie minuten later kwam Bert Flier, de winnaar van Didam van vorig jaar, als zesde van de fiets, maar wist met een sterk looponderdeel Diederik Scheltinga, Gerbert van den Biggelaar en als laatste Rost in te rekenen.

Verrassend was de negende plaats van Eimert Venderbosch. Een grote naam uit de vroege jaren negentig met onder meer de Nederlandse titel in 1993. De laatste jaren deed hij voor de lol alleen nog in zijn thuiswedstrijd Didam mee. Vanwege het NK besloot hij weer wat serieuzer te gaan trainen met een negende plaats als gevolg. Een tijdje lag hij bij het fietsen zelfs op de vijfde plaats.

Bij de vrouwen had Weerd geen echte concurrentie. Ze leidde de wedstrijd dan ook vanaf de start. Al na het zwemmen – waarbij ze overall al als vijfde uit het water kwam – had ze ruim anderhalve minuut op Marleen Vos, om vervolgens minuten van de andere vrouwen weg te rijden. Achter haar wisten Maud Golsteyn en Cora Vlot de schade nog het meest te beperken, maar evengoed was het gat bij de tweede wissel inmiddels opgelopen tot zo’n zeven minuten. Weerd sloot de wedstrijd in stijl af met ook de snelste looptijd van de dag. Voor Vlot kwam de finish op tijd om nog beslag te leggen op plaats drie.

Op de kwart triathlon ging de winst naar Arnoud van Garderen en Monique Burger, en op de achtste naar Wilbert Grooters en Cindy Brussé.

 UITSLAGEN TRIATHLON DIDAM (2,5Z - 80F - 20L) 
MANNEN

------------------------------
--- 1 Bas Diederen 3:30:56
2 Edo van der Meer 3:31:50
3 Bert Flier 3:37:59
4 Dave Rost 3:39:13 H40
5 Guido Kwakkel 3:44:14
6 Gerbert vd Biggelaar 3:44:15
7 Diederik Scheltinga 3:45:41
8 Cees Colijn 3:45:57
9 Eimert Venderbosch 3:46:15 H45
10 Merijn Schuurman 3:48:33 VROUWEN
------------------------------
-- 1 Mirjam Weerd 3:54:58
2 Maud Golsteyn 4:02:42
3 Cora Vlot 4:08:15 D45
4 Carla van Rooijen 4:08:37
5 Rahel Bellinga 4:11:34 D40
6 Angelique vd Linden 4:17:06 D40
7 Brigit Landewe 4:17:40 D45
8 Diana Gorter 4:18:07
9 Anne Zijderveld 4:18:32
10 Corine Nelen 4:21:07

Bronnen / Links:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
Innotec triathlon Didam