Zoot Ali’i 14

De Zoot Ali’i 14 is net voor de Ironman van Hawaii in 2014 in de US gelanceerd. Voor ons betekent dit in Europa dat wij de schoenen dan pas het seizoen daarna ontvangen omdat de vraag naar triathlonschoenen in de winter er nauwelijks is. Zoot Europe heeft de Ali’i 14 dan pas Spring ’15 in de collectie. Wij moeten de schoenen dan nog testen en vandaar dat we daarom nu pas een model ’14 schoen kunnen reviewen.

zoot alii14 mens

De Zoot Ali’i is gebouwd op dezelfde zool als de Zoot Solana. Deze tussenzool staat op een 8 mm heel to toe drop, met andere woorden, het verschil tussen de hiel en de voorvoet is 8 mm in hoogte. Dat wordt nu gezien als een zool die voor veel loopstijlen geschikt is. Voldoende materiaal onder de hiel om een haklander genoeg bescherming te geven, maar vlak genoeg om een wat meer middenvoet landing te kunnen maken. De Solana was al een schoen die bijzonder goed werd ontvangen vanwege de lekkere ‘bounce’ die deze zool heeft tijdens het hardlopen. Het is te omschrijven als een beetje een verend gevoel. Als echte raceschoen om maximaal hard te gaan voor een hele snelle 10 km loper wellicht iets te zacht, maar daar heeft Zoot de Kiawe voor. De Zoot Ali’i is voor een veel groter publiek geschikt en ook bedoeld. Niet voor niets is de schoen vernoemd naar de beroemde weg Ali’i Drive waar de deelnemers overheen lopen tijdens de Ironman van Hawaii en met dat idee is de demping toegespitst op wat meer comfort en gebruik voor langere afstanden.

zoot alii zool

Omdat de schoenen een vrij grote teensprong hebben rollen ze heel makkelijk naar de voorvoet zelfs wanneer de vermoeidheid wat toeneemt blijf je daardoor wat makkelijker netjes lopen. Om de duurzaamheid te verlengen zit er voldoende slijtrubber op de plaatsen waar dat het meest noodzakelijk is. Alleen lopers die extreem op de buitenzijde van de voorvoet landen zouden daar wat rubber te kort komen.

Het upper van de schoen is natuurlijk het meest in het oog springend en wat de schoenen van de normale loopschoenen onderscheidt. Een complete sok-achtige constructie waar je heel makkelijk instapt. En na een paar keer gebruiken wordt de instap zelfs nog makkelijker. Het bovenwerk zit zo stevig om de voet dat bij een sprintafstand je verder niets eens iets hoeft te doen. Instappen en wegwezen. Heb je echter meer stevigheid nodig dan kun je met de rappe Boa sluiting de schoen erg goed om de voet heen trekken. De Boa sluiting is overgenomen van de fietsschoenen en werkt ook in deze schoen van Zoot verbazingwekkend goed. Ik heb eerder hardloopschoenen met Boa sluitingen gehad en daarbij werd de druk niet goed verdeeld waardoor de schoenen minder fijn gingen zitten. Bij de Zoot’s gaat dat precies goed, de druk wordt heel gelijkmatig verdeeld over de voet. De draadjes die de Boa sluiting vormen zien er kwetsbaar uit, maar zijn vrijwel onverwoestbaar en je hebt levenslange garantie op de Boa sluiting. Maar in alle eerlijkheid heb ik nog nooit een defecte Boa sluiting meegemaakt. Het hele bovenwerk is zo goed als helemaal naadloos en zit daarom zacht en erg comfortabel om de voeten zonder schuurplekken te geven. Ik denk dat het voor vrijwel iedereen mogelijk is om in deze schoenen zonder sokken te lopen zo goed is de binnenzijde afgewerkt.

zoot alii womens

Met een prijs van € 140 is het niet de goedkoopste triathlonschoen, maar het aardige van de Ali’i is dat je eigenlijk een twee-in-een schoen hebt. Door de goed dempende zool heb je een uitstekende trainingsschoen voor je standaard wekelijkse loopkilometers en een schoen die je ook meteen als wedstrijdschoenen kunt gebruiken. En er zijn weinig trainingsschoenen die zo lekker zitten als de Ali’i qua fit en feel.

Verkrijgbaar in een aparte dames- en herenuitvoering.