Rachel Klamer wint voor vierde keer in Holten

Podium Holten 2015HOLTEN – De 31e editie van Holten, die door de extreme weersomstandigheden fors werd aangepast, is zaterdagavond voor de vierde keer gewonnen door Rachel Klamer. Bij de heren kwam de Fransman Aurélien Lebrun als eerste over de finish. In de juniorenwedstrijd ging de winst naar Gustav Iden en Tayler Knibb.

Eerder in de week werden al de age-group wedstrijden en de recreatieve achtste triathlon van het programma geschrapt. Om de internationale toptriatleten van de hoge temperaturen te ontzien, was de afstand voor de elite aangepast en waren de wedstrijden verzet naar de late namiddag om op die manier onder afkoelende omstandigheden en bij lagere luchtvochtigheid te kunnen sporten. In de geschiedenis van de Holtense triathlon was dit nog nooit eerder voorgekomen. Ook afgevaardigden van de Europese Triathlon Bond hadden dit nog niet meegemaakt. “En dat het uitgerekend in Holten moet gebeuren, daar waar de sport zo ontzettend leeft.”

Tijdens de vier series werd letterlijk en figuurlijk een hete strijd geleverd. Vooral de elite
MANNEN
legden in een hoog tempo de sprintafstand af. Ryan Sisson, die tweede werd bij de Premium European Cup heren, was onder de indruk van de organisatie en het parcours. “Jammer dat we geen Olympische afstand konden doen. Dan was de race nog pittiger geweest.” Nederlands sprintkampioen Jorik van Egdom liep in het internationale gezelschap naar een sterke vijfde plaats.

Bij het slotnummer van de dag, de elite vrouwen, was het Klamer die de hele wedstrijd dicteerde. Ze kwam als eerste uit de Domelaar, maar werd direct gevolgd door een groot pak concurrentes. Op de fiets hield ze het tempo hoog, en werd vervolgens nog in de kaart gespeeld door een valpartij vlak achter haar. Daarna wist een groep van zes weg te blijven van de rest. In de tweede wissel was Klamer veruit de rapste, waarmee ze meteen een klein gaatje wist te forceren. Dat gaatje groeide in de eerste ronde al uit tot een voorsprong van een minuut, welke ze niet meer uit handen gaf. Vanuit de achtervolgsters stormden Kelly-Ann Perkins en Sara Dossena nog naar voren, maar konden Klamer geen moment meer bedreigen.

Vooraf liet Klamer nog weten dat de sprintafstand niet haar sterkste afstand is. “Ik was best zenuwachtig omdat ik wist dat er betere lopers tussen zitten. Maar mijn wissels gingen super. Toen ik hoorde dat ik 1 minuut voor lag met lopen geloofde ik het eerst niet. Ik keek om en zag dat het echt waar was. Nou, toen kon ik alleen nog maar genieten!”

 UITSLAGEN TRIATHLON HOLTEN (Sprint afstand) 
MANNEN

------------------------------
1 Aurélien Lebrun FRA 55:14
2 Ryan Sisson NZL 55:30
3 Brice Daubord FRA 55:36
4 Andreas Schilling DEN 55:41
5 Jorik van Egdom 55:46
6 Russell Pennock CAN 55:48
7 Christopher Hettich GER 55:49
8 Austen Forbes CAN 55:56
9 Dylan Magnien FRA 56:06
10 Andrey Bryunkhankov RUS 56:10 VROUWEN
-----------------------------
1 Rachel Klamer 1:00:49
2 Kelly-Ann Perkins AUS 1:01:56
3 Sara Dossena ITA 1:02:05
4 Natalie Milne GBR 1:02:39
5 Avery Evenson USA 1:02:44
6 Deborah Lynch NZL 1:02:48
7 Leah Stanley NZL 1:02:53
8 Anastasia Abrosimova RUS 1:03:08
9 Justine Guerard FRA 1:03:11
10 Alexandra Cassan FRA 1:03:13

Bronnen / Links:
Triathlon Holten