Lotto Eredivisie voor de eerste keer naar Didam

DIDAM – Het is vaak warm weer tijdens de triathlon van Didam. In 22 edities werd vaak onder zomerse en soms tropische omstandigheden de triathlonsport beoefend. Zaterdag lijkt op voorhand een zeer hete editie te worden. De Lotto Eredivisie is voor het eerst te gast is in de Gelderse plaats, waar de derde competitieronde van dit seizoen plaatsvindt.

De derde wedstrijd uit de vijf races tellende Lotto Eredivisie is een individuele sprinttriathlon. Met de ETU-cup in Holten op dezelfde dag, kunnen veel teams niet al hun toppers inzetten. Het zal naar verwachting een open en spannende strijd opleveren in Didam, waar Hellas Utrecht en Squadra Kalas Eindhoven hun kopposities verdedigen in de hoogste teamcompetitie van de triathlonsport.

Veel teams zetten zaterdag ten opzichte van de eerste races van het seizoen een of meer nieuwe namen in. Koploopsters Hellas uit Utrecht hebben de bekende drie, met Jony Heerink, Linda van Bemmel en Rina Zijgers en voegen daar voormalig alpiniste Channah Brandsema aan toe, een jonge atlete die onlangs imponeerde tijdens haar debuut in de 1eDivisie. Bij Trivio Long Distance zijn drie wisselingen ten opzichte van de vorige wedstrijd in Amsterdam. Neiske Becks, Carla van Rooijen en Anne Zijderveld staan ditmaal in de basis, samen met Corine Nelen. TC Twente mist opnieuw Rachel Klamer en Pien Keulstra en moet dus vertrouwen op de routine van Brigit Landewe, gecombineerd met jong verenigingstalent.

Koplopers Squadra Kalas kunnen niet beschikken over topatleten Marco van der Stel en Menno Koolhaas. De Belgen Tim Brydenbach en Marc Geerts zijn wel van de partij. De Eindhovense formatie bouwt in Didam tevens op Vincent Böhm en Stefan van Thiel. Davilex Nijmegen zet de nieuwe Duitse aanwinst Maximilian Sasserath in, naast de vertrouwde gezichten Frank Heestermans en Maikel Zuijderhoudt. Hugo Kwaaitaal completeert het kwartet. Canyon Fusion mist Marco Akershoek en komt met Edo van der Meer, Bas de Waal, Bart Candel en Mitchell Huenders. Bij Rings Specialized Forte Triteam wordt het team in afwezigheid van Jorik van Egdom en Jeffrey Reijndersgevormd door Tim Dullaart, Sven Strijk, Peter de Vries en Tom Havekes.
Programma

Naast de Eredivisie staan ook de
MANNEN
van de 3eDivisie Noord aan de start van een individuele kwart triathlon, met zwemmen in Recreatieplas De Nevelhorst en fietsen en lopen in het gebied genaamd ‘De Greffelkamp’. De triathlon wordt niet voor niets ‘De Groene Triathlon’ genoemd.

De organisatie zal er alles aan doen om de wedstrijd succesvol te laten verlopen. Mede vanwege de verwacht hitte zijn er extra maatregelen getroffen. Toeschouwers wordt aangeraden zich goed tegen de zon te beschermen en voldoende te drinken. Op de website van de NTB staan uitgebreidere adviezen over hoe om te gaan met de hitte.