Karin Sloove tweede in de Celtman

WESTER ROSS (GBR) – Zaterdag bij de Celtman in de Schotse Hooglanden is Karin Sloove als tweede geëindigd. Niet alleen werd ze tweede achter Siobhan Prise, ze was ook de eerste Nederlander over de finish, in een tijd van 14:20. Sloove bleef daarmee nipt voor de winnares van vorig jaar, Marie Meldrum. De Celtman kende dit jaar een record aantal deelnemers van meer dan 200 en liefst 47 verschillende nationaliteiten aan de start. In het totale veld werd Sloove overall achttiende.

Prise was als eerste terug na het zwemmen in Loch Shieldaig. Meldrum kwam na het fietsonderdeel van 202 km (met 2000 hoogtemeters) nog wel met een marge van 10 minuten als eerste door. Op het eerste onbegeleide stuk lopen van 18 km wist Price opnieuw de kop te pakken, deze keer definitief. Sloove wist haar 9 minuten achterstand om te zetten in een 1,5 minuut voorsprong bij de materiaalcheck voor de bergpassage. Vanaf dat punt was de support (door Onno de Boer) niet meer vanuit de auto, maar te voet vereist. Samen konden ze op de eerste 800 hoogtemeters, na veelvuldige pogingen van Meldrum om Sloove bij te halen, wat voorsprong pakken. Daarna ging het vlot en daar wist Sloove nog zelfs wat terug te pakken op de leidster. Na de laatste top van 1010 meter was het terug afdalen naar zeeniveau. Eerst blokken terrein, daarna puingoot, langs watervallen, single tracks en uiteindelijk 7 km over de weg. In de laatste stukjes singletrack werd de vermoeidheid duidelijk. Tweemaal kwam het tot een val met de tweede keer flinke schaafwonden en een gebutste knie. Bij het opdraaien van de weg was de twaalf minuten voorsprong op Meldrum bovenaan weer teruggebracht naar vier. Beide vrouwen haalden alles uit de kast en in de straten van Torridon was de afstand geen 200 meter meer.

Van de zes Nederlandse deelnemers waren naast Sloove ook Joop Schwalbach en Hans Moerman binnen de limiettijd voor de hoge looproute haalde; de overige drie (Hans Schoonen, Josta Bolhuis en Will Franken) kregen het felbegeerde blauwe finishershirt niet en moesten met het witte T-shirt naar huis.

 UITSLAGEN TRIATHLON WESTER ROSS (GBR) (3.8Z - 220F - 42.2L) 
MANNEN
 
------------------------------
 1 Dirk Zangen GER 11.51.14
 2 Chris Stirling GBR 12.08.51
 3 Heiko Sepp EST 12.46.04
 3 Odd Arne Engersaeter NOR 12.46.04
 5 Sean McFarlane GBR 12.47.11 VROUWEN
 ----------------------------- 
1 Siobhan Prise GBR 14.01.11
 2 Karin Sloove 14.20.07
 3 Marie Meldrum GBR 14.21.19
 4 Laura Sarkis GBR 14.47.09
 5 Emily Greaves GBR 14.48.29

Bronnen / Links:
– Onno de Boer
Celtman Extreme Triathlon, Wester Ross