Triathlonpionier Jan van de Pol overleden

AMELAND/VEENENDAAL – Tijdens de Adventure Run op Ameland is zaterdag sportman Jan van de Pol overleden. Hij was een pionier in de triathlonsport, die in 1983 al een wedstrijd in zijn woonplaats Veenendaal, daar waar ook Rob Barel woont, organiseerde. Van de Pol is 68 jaar geworden.
Vele jaren was hij actief als fysiotherapeut in Veenendaal. Na aanvankelijk een carriere als profvoetballer bij FC Wageningen werd hij handballer. Daar schopte hij het tot de eredivisie.
Later koos hij voor de individuele sporten zoals hardlopen en triathlon. Tussen 1984 en 2008 voltooide hij liefst tien keer de hele triathlon van Almere. Twee keer deed hij mee aan Europese en wereldkampioenschappen triathlon en hij voltooide menig alternatieve Elfstedentocht. Hij was initiatiefnemer van de triathlon in Veenendaal, een van de oudste evenementen in zijn soort in Nederland en zat in de sportraad. Voor zijn inzet voor de sport in Veenendaal/Rhenen kreeg hij een koninklijke onderscheiding.

Op Ameland deed Van de Pol mee aan de vijf kilometer toen het noodlot toesloeg. In een persbericht meldt de organisatie dat alle huldigingen en overige festiviteiten zijn stil gelegd. Voor de Stichting Sportpromotie Ameland was het een grote klap. Enerzijds omdat Van de Pol een zeer trouwe deelnemer was aan alle sportevenementen op Ameland, anderzijds omdat eerder dit jaar tijdens de triathlon van Ameland ook een deelnemer was overleden.

Sjoerd Veltman, voorzitter van triathlonclub VZC uit Veenendaal, spreekt van ‘een hele trieste gebeurtenis voor de familie en sportend Veenendaal in het algemeen’. “Jan was lid vanaf het eerste uur, een markant figuur binnen onze club, waar de klap hard is aangekomen. Ons medeleven gaat uit naar zijn familie.”

Bronnen / Links:
– Wim van den Broek