Nieuwe hele triathlon op Nederlandse bodem: de Frysman

WARNS – Daar waar het al anderhalve maand gonst over de mogelijke toevoeging van een Ironman in het zuidelijkste puntje van Nederland, start aan de andere kant van het land ook een initiatief voor een nieuwe hele op de kalender: de Frysman. Vorig jaar werd met 16 deelnemers al een try-out gehouden, maar dit jaar gaan staat de wedstrijd voor iedereen open. Op Sinterklaasavond ging de inschrijving open en al meteen in de eerste uren kwamen de aanmeldingen al binnen vanuit het hele land.
Als na deze eerste echte editie de Frysman een structureel vervolg krijgt, zou dat een primeur zijn binnen de triathlonsport in Nederland. Immers zou dit dan – de vijfjaarlijkse recreatieve en kleinschalige Grunnman even daargelaten – de eerste jaarlijkse wedstrijd over de klassieke afstanden in Nederland zijn naast Almere. In de afgelopen decennia diverse keren geprobeerd, maar tot op heden nog niet gelukt.

De wedstrijd zal volgend jaar plaatsvinden op
4 juli. Gezwommen wordt in het IJsselmeer, waarna het fietsen plaatsvindt over vier ronden door het Gaasterland vanuit ‘It Rea Klif’ vlakbij Stavoren. Daarna volgt de marathon over
6 ronden, met evenzovele beklimmingen van de stuwwal.

Bronnen / Links:
Frysman triathlon