Ironman Maastricht-Limburg officieel bevestigd

MAASTRICHT – Het zong al langere tijd rond, maar vandaag is dan toch eindelijk de officiële bekendmaking gedaan. Ironman komt naar Nederland. De Provincie en de gemeenten Maastricht, Sittard-Geleen en Valkenburg hebben de handen ineen geslagen om dit mogelijk te maken. Ironman organiseert het evenement in 2015, 2016 en 2017 in Maastricht en de regio. Als datum voor de eerste editie in 2015 is
2 augustus geprikt.

De organisatie van Ironman heeft het oog op Limburg, met Maastricht als start- en finishplaats, laten vallen vanwege de internationale ligging, goede bereikbaarheid en het feit dat triathlon in zowel Nederland, Duitsland en België erg populair is. “De regio heeft met het WK Wielrennen in 2012 laten zien een groot sportevenement aan te kunnen. Dit heeft een rol gespeeld bij onze keuze. In Limburg kunnen we een uitdagend parcours uitzetten voor zowel de topsporters als de amateurs”, zegt Thomas Dieckhoff, President Europe/Middle East/South Africa bij de WTC.

Gedeputeerde van Sport Ger Koopmans laat weten zeer verguld te zijn met het evenement. “Achter de schermen zijn we daar al enige tijd met verschillende partijen mee bezig. Dit evenement past perfect bij onze ambities om Limburg als internationale topsportregio te profileren. Daarnaast zijn er met de triathlonsport nauwe verbindingen te leggen met onze speerpuntsport wielrennen.” Provincie, Maastricht en ‘doorkomstgemeenten’ trekken samen jaarlijks € 240.000 uit om drie jaar achter elkaar de Ironman naar Limburg te halen.

“Verantwoorde bedragen”, aldus wethouder André Willems van de stad Maastricht. “Gemiddeld zijn deelnemers, begeleiders en meegebrachte familieleden vier dagen in de regio en zorgt voor een economische spin-off van ruim tien miljoen euro. Per jaar. Hopelijk mogen we in het eerste jaar ongeveer 1.500 atleten verwelkomen. Dit evenement is ook goed voor de horeca en tientallen toeleveranciers.”

De Ironman Maastricht-Limburg, zoals de wedstrijd al voorlopig gedoopt is, wordt gepresenteerd als vernieuwd concept. Zo is het de bedoeling in de aanloop naar de triathlon op de zondag allerlei sportactiviteiten en wedstrijden te houden plus netwerkbijeenkomsten. Ook zijn er speciale versies voor kinderen en vrouwen en staat een triathlon voor amateurs gepland. Scholen en sportverenigingen in de provincie kunnen aanhaken. “Dat is voor ons een extra argument om het evenement naar Limburg te halen,” aldus Ger Koopmans. “We willen sport en gezondheid zo breed mogelijk promoten.”

De eerste stappen zijn al gezet. Zo wordt op de Markt in Maastricht de finishlijn getrokken, dient de Maas als zwemparcours en fungeert de Cauberg in Valkenburg als scherprechter voor de fietsers. De Sportzone Limburg in Sittard-Geleen wordt genoemd als doorkomstplaats.

Bronnen / Links:
Nederlandse Triathlon Bond