Yvonne van Vlerken enige Nederlandse pro op Hawaii

Yvonne van Vlerken - Duathlon Lanzarote 2014

Yvonne van Vlerken is de enige Nederlandse pro-triatleet die in de nacht van zaterdag op zondag in actie komt tijdens de Ironman op Hawaii. De in Oostenrijk woonachtige Nederlandse eindigde vorig jaar als vierde en wordt ook dit jaar getipt voor een hoge klassering tijdens het officieuze wereldkampioenschap op de lange afstand. Van Vlerken zal het moeten opnemen tegen onder meer de Australische titelverdedigster Mirinda Carfrae, maar ook de Britse Rachel Joyce en Daniela Ryf worden genoemd als sterke kanshebbers.

Bij de MANNEN ontbreekt de Nederlandse topper op de lange afstand, Bas Diederen. Het lukte de Limburger niet zich dit jaar te kwalificeren, waardoor hij nu gericht is op deelname in 2015. De Belg Frederik van Lierde is klaar om zijn vorig jaar verdiende titel te verdedigen, maar wordt door de internationale pers niet direct getipt als winnaar. De Duitsers Sebastian Kienle en Jan Frodeno worden gezien als de grootste kanshebbers, maar ook Australiër Luke McKenzie, de nummer twee van vorig jaar, wordt veelvuldig genoemd.

Opvallend dit jaar is dat zowel bij de vrouwen als bij de MANNEN twee debutanten zeer hoge ogen gooien: Daniela Ryf en Jan Frodeno. Enkele uitzonderingen daargelaten is Kona geen wedstrijd die door debutanten gewonnen wordt. Vaak is de winnaar in eerdere jaren ook al op het podium verschenen. Evenwel hebben Ryf en Frodeno zeer sterke papieren, gelet op hun aanloop naar Kona.

De Nederlandse inbreng op Kona is bescheiden dit jaar. In totaal doen er maar twaalf Nederlanders mee, inclusief Van Vlerken. Bij de age-groupers staan de volgende landgenoten aan de start:
– Onno de Boer (M30-34)
– Maikel Wieland (M30-34)
– Peter Res (M35-39)
– Stefan Leijdekkers (M40-44)
– Bas van Rens (M40-44)
– Joost van Rens (M40-44)
– Harry Sikkema (M40-44)
– Franck van Graas (M50-54)
– Walter Pennekamp (M50-54)
– Leonie Verstegen (V40-44)
– Dorothé Vrieze (V45-49)