Titelverdedigster Rachel Klamer onderweg naar EK triathlon

NIEUWEGEIN – Een jaar geleden verraste Rachel Klamer met het behalen van de Europese titel. Dit jaar, in de Oostenrijkse Alpenstad Kitzbühel, zullen alle ogen gericht zijn op de Denekampse titelverdedigster. Vorig jaar juni liet Klamer in het Turkse Alanya zien dat ze bij de absolute triathlontop hoort door zich te laten kronen tot Europees kampioene. Dit seizoen is Klamer nog niet tot hetzelfde vormpeil gekomen, al zit er een stijgende lijn in de prestaties de laatste tijd. De concurrentie zal pittig zijn. Het EK is sterk bezet dit jaar, met tweevoudig Europees en regerend Olympisch kampioene Nicole Spirig uit Zwitserland en winnares van Olympisch zilver Lisa Nordén uit Zweden als bekendste namen. Maaike Caelers laat het EK schieten. Caelers is nog herstellende van een blessure en komt nog niet in actie. Het EK voor vrouwen start vrijdag om 15.00 uur.

Marco van der Stel is de enige man die bij de elite aan de start komt namens Nederland. De achttiende plaats was vorig jaar zijn deel. Dit jaar mikt hij op een verbetering van dat resultaat. Van der Stel deed ervaring op in de World Triathlon Series, maar is met 23 jaar nog steeds een jonge atleet in triathlontermen. De nog jongere Jorik van Egdom, ook actief in de World Triathlon Series, komt uit op het EK voor junioren, over de sprintafstand. Topfavoriet voor de titel bij de elite is Olympisch kampioen Alistair Brownlee uit Groot Brittannië. De
MANNEN
starten zaterdag om 15.00 uur.

Ook paratriathlon staat op het EK-programma dit weekend. Saskia den Ouden, Jetze Plat en Odette van Deudekom zijn zeker van deelname en komen zaterdagochtend in actie. Enkele andere atleten, onder wie Geert Schipper en Joleen Hakker, staan nog op de wachtlijst voor toelating. De Nederlandse ploeg bestaat daarnaast uit de junioren Menno Koolhaas, Jeffrey Reijnders, Maya Kingma, Jasmijn van der Burg, Elianne Huitema en Kirsten Nuyes.