Nicola Spirig voor vierde keer Europees kampioene

Nicola Spirig - EK Triathlon Kitzbuhel 2014KITZBÜHEL (AUT) – Het was weer een goede dag voor Zwiterland. In de Oostenrijkse Alpen wist Nicola Spirig voor de vierde keer in haar carrière de Europese titel te veroveren. De kou en de zware regen tijdens de wedstrijd hielden haar niet tegen, daar waar de barre weersomstandigheden bij veel andere atletes leidde tot het vroegtijdig verlaten van de wedstrijd.

Titelverdedigster Rachel Klamer eindigde als zesde. Bij de juniores was Kirsten Nuyes de beste Nederlandse op plaats negentien. Maya Kingma kon tijdens het zwemmen nog vooraan mee, waar ook de latere winnares (de Duitse Laura Lindemann) zich bevond. Tijdens het fietsen kon ze de kopgroep niet houden.

Overnacht was de watertemperatuur in de Schwarzsee al flink gedaald, als gevolg waarvan op race day de wetsuits uit de tassen gehaald konden worden. Klamer zat bij het zwemmen goed vooraan in een kopgroep van vijf, maar verloor in de wissel de aansluiting. De achtervolgende groep, die werd geleid door Spirig, wist halverwege de koplopers in te rekenen. Eenmaal in de tweede wissel probeerde de Zwitserse meteen een break te forceren. Ondanks kramp in de laatste ronde wist ze Sophia Saller toch achter zich te houden. De Italiaanse Annamaria Mazzetti pakte het brons.

“Na een hard zwemonderdeel kwamen we met vijf dames met een flinke voorsprong het water uit”, doet Klamer zelf verslag na afloop. “Ik had een prima wissel, maar toen ik van mijn fiets sprong kwam mijn zadel los. Daarbij viel ik en ging ik bijna over de kop. Ook verloor ik een bidon, die ik oppakte om een penalty te voorkomen. Vervolgens bleek ook nog dat mijn ketting er af lag. Ik kwam dus alleen te fietsen, maar besloot na circa vijf kilometer te wachten op de volgende groep. Uiteindelijk kwamen we weer terug bij de kopgroep.”

Het regende hard in Oostenrijk en de temperatuur was gedaald tot 11 graden. “Maar de gevoelstemperatuur was nog veel lager, waardoor ik bibberend op de fiets zat. Zo koud heb ik het zelden gehad. In de wissel kreeg ik door koude handen mijn helm moeilijk af en mijn schoenen eerst niet aan door gevoelloze voeten. Eenmaal uit de wissel werd ik bijna aangereden door een motor die mij blijkbaar niet had gezien en mij het publiek induwde.”

Uiteindelijk kon Klamer dan toch zonder al te veel kleerscheuren, maar behoorlijk koud, aan het afsluitende onderdeel beginnen. “Het lopen gaat het hele seizoen niet denderend, dus dat was hard vechten. Na een eerste plek van afgelopen jaar, is een zesde plaats wellicht niet geweldig. Het was een harde wedstrijd die weergeeft waar ik momenteel sta.”

 UITSLAGEN EK TRIATHLON KITZBÜHEL (AUT) (Olympische afstand) VROUWEN
-----------------------------
1 Nicola Spirig SUI 2:10:24
2 Sophia Saller GER 2:10:40
3 Annamaria Mazzetti ITA 2:10:58
4 Hanna Philippin GER 2:11:16
5 Lois Rosindale GBR 2:11:35
6 Rachel Klamer 2:11:47
7 Charlotte Bonin ITA 2:11:53
8 Elena Danilova RUS 2:11:54
9 Sara Vilic AUT 2:11:57
10 Mateja Simic SLO 2:12:00

Bronnen / Links:
– Rachel Klamer
International Triathlon Union