Alistair Brownlee opnieuw Europees kampioen

Alistair Brownlee - Kitzbuhel 2014KITZBÜHEL (AUT) – Net als vrijdag bij de vrouwen ging vandaag bij het EK in Kitzbühel het goud naar een recidivist. Alistair Brownlee liet zien dat hij fysiek weer helemaal terug is, pakte zijn vijfde overwinning in de Alpenstad (van zijn zes starts daar) en zijn derde Europese titel. De Brit legde in de tweede wissel de basis voor zijn gouden medaille, in een wedstrijd die qua weersomstandigheden in niets leek op de wedstrijd van een dag ervoor.

Marco van der Stel was de enige Nederlander in het elite-startveld. Hij werd 38e. Bij de juniorenwedstrijd, die gewonnen werd door de Fransman Raphael Montoya, pakte Jorik van Egdom een zesde plaats. Nederlands succes was er bij de paratriathlon, waar zowel Saskia van den Ouden als Jetze Plat de Europese titel pakten in hun klasse. Plat pakte in de categorie PT1 met overmacht de titel. In de handbike zette hij de competitie al op grote afstand en won uiteindelijk met zes minuten verschil op de twee Britten die zilver en brons pakten. In de categorie PT3 leidde Van den Ouden de wedstrijd van start tot finish.

Onder zonnige omstandigheden konden de
MANNEN
hun wedstrijd afwerken, en ook anders dan bij de vrouwen betekende het een wedstrijd zonder wetsuit. De Russische Polyanskiy-broers openden de wedstrijd bij het zwemmen, maar werden al kort gevolgd door een pak van 25 atleten. Halverwege he fietsen groeide deze groep verder aan tot ruim 54 atleten, waaruit verder geen ontsnappen meer mogelijk was.

In een nerveus verlopende wissel wist de oudste Brownlee-broer als snelste te vertrekken, en hij hoefde daarna niet meer om te kijken. De achtervolgende groep van
8 dunde gaandeweg het lopen verder uit door het door Vicente Hernandez opgelegde tempo, maar niemand kwam nog dichterbij Brownlee. Dmitry Polyanskiy pakte het zilver, Hernandez het brons.

Brownlee was uitermate tevreden, alhoewel het naar eigen zeggen nog niet zijn beste dag was. “Nadat ik bij het zwemmen een paar tikken had gekregen, was ik blij dat ik aan het fietsen kon beginnen. Ik probeerde op de fiets een paar keer vergeefs weg te komen, maar bij het lopen voelde ik mij sterk. Ik wordt weer beter met iedere wedstrijd, maar voel dat ik nog niet op 100% van mijn kunnen zit.”

 UITSLAGEN EK TRIATHLON KITZBÜHEL (AUT) (Olympische afstand) 
MANNEN

------------------------------
1 Alistair Brownlee GBR 1:54:08
2 Dmitry Polyanskiy RUS 1:54:35
3 Vicente Hernandez ESP 1:54:39
4 Fernando Alarza ESP 1:54:54
5 Alexander Bryukhankov RUS 1:55:07
6 David Mcnamee GBR 1:55:17
7 Alessandro Fabian ITA 1:55:25
8 Ivan Tutukin RUS 1:55:36
9 Justus Nieschlag GER 1:55:45
10 Matthew Sharp GBR 1:55:48

Bronnen / Links:
International Triathlon Union