Van der Smissen lapt het ‘m weer op NK duathlon

TILBURG – Omdat het NK duathlon vorig jaar op de agenda ontbrak, besloot Armand van der Smissen, groot voorvechter van de loop-fietswedstrijden, de wedstrijd opnieuw naar zijn achtertuin te halen. Eenmaal de organisatie op rolletjes, kon de twaalfvoudig landskampioen met een gerust hart meedoen aan het NK. De inmiddels 46-jarige atleet had dan misschien het thuisvoordeel, hij greep tussen de veel jongere duatleten die hij tegenwoordig ook begeleidt gewoon weer een nationale titel: zijn dertiende in de combinatiesport.

Van der Smissen staat al ruim twintig jaar aan de top van de sport, waarvoor hij ook de grote promotor is. Liefst wil hij de sport net zo groot maken als triathlon, dat wel op het Olympisch programma prijkt. Opmerkelijk was daarom zijn verrassende aankondiging dat hij toch weer zijn wetsuit tevoorschijn gehaald heeft om over twee weken aan de triathlon van Oud Gastel mee te doen. Daar lag hij 26 (!) jaar geleden voor zijn eerste en enige wedstrijd in het zwemwater. “Triatleten kunnen gerust zijn, het wordt wederom een eenmalige gebeurtenis. Ik heb me uit laten dagen door de organisatie, die me ieder jaar opnieuw benadert. In ruil voor een nieuwe Brabantse duathlonwedstrijd, doe ik mee. Maar enkel voor de grap hoor. Ik verlies te veel tijd op het zwemmen. Bovendien zit in die wedstrijd een stukje nog lege autosnelweg A4 voor het fietsen. Dat maakt het wel speciaal.”

Op de andere twee onderdelen was de snelheid in elk geval prima. Favoriet Caimin Stevens wisselde als eerste na het lopen, maar moest het op de fiets ontgelden tegen de concurrentie waarvan oud-wielrenner Edwin Ophof de snelste fietstijd neerzette. Van der Smissen had toen echter de leiding al overgenomen. Hij begon met een geringe voorsprong op Maikel Zuijderhoudt, onlangs op het WK duathlon beste Nederlander. Die haalde zilver voor Gerben Schreurs uit Enschede.

Snelste vrouw was Pien Keulstra, de revelatie van het seizoen 2014. Nadat ze vorige week in Amsterdam al tweede werd op het NK triathlon, was ze nu zes seconden sneller dan Lesley Smit. De pas 20-jarige Boekelose heeft de schaatsen even aan de wilgen gehangen om zich deze zomer geheel te wijden aan du- en triathlons. In navolging van haar ook in triathlon succesvolle ouders Jos Keulstra en Birgit Landewe levert Pien Keulstra dit seizoen een perfecte reeks wedstrijden af. Twee jaar geleden werd ze, onder leiding van Ab Krook, nog de jongste Nederlands schaatskampioene op de
3 en
5 kilometer. Het brons in Tilburg ging verrassend naar Lotte Jacobs.

 UITSLAGEN NK DUATHLON TILBURG (Sprint afstand) 
MANNEN

------------------------------
1 Armand van der Smissen 55.35 M45
2 Maikel Zuijderhoudt 55.48
3 Gerben Schreurs 56.09
4 Stein Posthuma 56.18
5 Teun van der Meulen 56.26
6 Thijs Wiggers 56.31 M20
7 Wardie van Wouw 56.41
8 Michel van de Wall 56.51
9 Edwin Ophof 56.52 M50
10 Wilfred Verhagen 57.05 VROUWEN
-----------------------------
1 Pien Keulstra 1.01.54 V20
2 Lesley Smit 1.02.00
3 Lotte Jacobs 1.02.12
4 Jony Heerink 1.03.25
5 Joyce Vrijenhoek 1.03.37
6 Jelly van der Kloet 1.04.06
7 Talisa van der Fluit 1.04.24
8 Sandra de Jonge 1.04.48 V40
9 Eline Lute 1.04.55
10 Marina van Dijk 1.05.06

Bronnen / Links:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
– Duathlon Tilburg