Sprinttriathlon Londen vierde race World Triathlon Series

LONDON (GBR) – Het parcours van de Olympische Spelen van 2012 blijft een aantrekkelijke locatie voor toptriathlon. Sinds 2009 is er elk jaar een wedstrijd op het hoogste niveau gehouden, met in 2012 de beslissing van het WK in de slotwedstrijd van de World Triathlon Series. Zaterdag zijn de beste triatleten ter wereld terug voor een sprinttriathlon op hetzelfde parcours. Rachel Klamer en Marco van der Stel vertegenwoordigen Nederland, net als een grote groep paratriatleten.

In vijf edities ‘Londen’ waren er twee winnaars. De Brit Alistair Brownlee won driemaal, met de Olympische titel in 2012 als grootste prijs. Javier Gomez uit Spanje won er vorig jaar de wereldtitel, nadat hij ook al in 2010 in Londen een race in de World Triathlon Series won. Met ook Jonathan Brownlee (GB), de Spanjaard Mario Mola en de Zuid-Afrikaan Richard Murry aan de start, zijn de atleten die dit seizoen tot nu toe domineren allemaal aanwezig. Marco van der Stel staat momenteel op plek 40 in de stand om het WK en zal in Londen op zoek gaan naar een verbetering van dat resultaat. In de vorige race in het Japanse Yokohama kende Van der Stel tegenslag door een valpartij. De atleet van het NTC in Sportzone Limburg is gebrand op een betere prestatie in Londen.

Jodie Stimpson is de te kloppen vrouw zaterdag. De Britse is leidster in de WK-stand, won tot dusver twee races en werd vorig jaar op hetzelfde parcours wereldkampioene. Landgenote Helen Jenkins komt langzaam aan weer terug in de vorm die nodig is om een serieuze bedreiging te vormen. Of dat ook geldt voor de winnares van het Olympisch zilver, Lisa Nordén is onduidelijk. De Zweedse was lang geblesseerd en haar vormpeil is een vraagteken. Voor Gwen Jorgensen lijkt de race te kort om voor de winst in aanmerking te komen. De Amerikaanse won in Yokohama en moet het tot dusverre vooral van een lang en hard looponderdeel hebben. Rachel Klamer krijgt langzaam weer haar oude vorm te pakken. De Twentse atlete begon het seizoen niet indrukwekkend, maar lijkt de weg naar boven weer gevonden te hebben. Klamer is regerend Europees kampioene en zal die status in haar eerste Europese wedstrijd van het seizoen ongetwijfeld glans willen geven.

Ook de Nederlandse paratriatleten komen aan de start in Londen. Geert Schipper won vorige week in Besancon verrassend een puntenrace in het Franse Besancon en reist vol vertrouwen af naar de Engelse hoofdstad. Verder komen Ryan Wesseling, Maarten Peters, Sjaak van den Berg, Saskia van den Ouden, Joleen Hakker en Odette van Deudekom in actie.