Geert Schipper wint Paratriathlon World Event Besançon

BESANCON (FRA) – Geert Schipper zorgde dit weekeinde voor een verrassing in het Franse Besançon. De paratriatleet uit Spanbroek maakte in het ITU World Paratriathlon Event in Frankrijk zijn debuut op international niveau en wist meteen zijn race in de klasse PT1 (swim/handbike/wheeler) te winnen.

Schipper werd in 2013 Nederlands kampioen, maar Jetze Plat vertegenwoordigde Nederland tijdens het WK triathlon. Schipper was nog maar net begonnen met triathlon en had nog niet het goede materiaal om wedstrijden op internationaal niveau te doen. Inmiddels wordt Schipper begeleid door bondscoach Bas de Bruin en was hij in Besançon, waar hij drie top-tien finishers van de Paralympische Spelen in Londen achter zich hield. Daarmee was hij de verrassing van de Nederlandse ploeg.

Naast Schipper namen nog twee paratriatleten een medaille mee naar huis. In de klasse PT5 (visueel) veroverde Joleen Hakker zilver en Odette van Deudekom was goed voor brons. Saskia van den Ouden greep op 9 seconden naast het brons in de PT4 klasse. De nummer drie van het WK 2013, Clare Cunningham (GBR), won deze race overtuigend. Bij de MANNEN in deze PT4 klasse was de wereldkampioen Martin Schulz (GER) oppermachtig. Twee Nederlandse atleten debuteerden in de paratriathlon: Maarten Peters finishte als vijfde en Sjaak van den Berg als tiende.

Na de World Paratriathlon Events in Australië en Japan zijn nu de Europese wedstrijden, samen met het EK in Kitzbühel en het WK in Edmonton) van belang om punten voor de paratriathlon ranking te verzamelen. De drie beste resultaten per jaar tellen mee voor de ranglijst. De ranking in 2014 is bepalend voor deelname aan de wedstrijden die voor de Paralympische kwalificatie gaan gelden (van mei 2015 tot juni 2016).

Komend weekend staan de atleten aan de start van het World Paratriathlon Event in Londen. In september volgt nog een wedstrijd in Madrid.

Bronnen / Links:
Nederlandse Triathlon Bond