Jonge Nederlandse ploeg klaar voor WK Duathlon

PONTEVEDRA (ESP) – Voor de tweede keer in vier jaar reizen de snelste duatleten van de wereld af naar het Iberische schiereiland voor de wereldtitelstrijd. Na Gijon in 2011, is nu Pontevedra de gastheer. Zaterdag vinden zowel voor de MANNEN als de vrouwen de races plaats over achtereenvolgens tien kilometer lopen, 40 kilometer fietsen en vijf kilometer lopen. Nederland komt met vijf jonge atleten aan de start van het WK.

Bij de MANNEN wordt de Belg Rob Woestenborghs door de internationale pers gezien als favoriet voor de titel. De regerend kampioen maakte vorig jaar in Colombia op de fiets het verschil en op het parcours in Pontevedra, met daarin acht maal een klim te nemen, vindt hij ook dit jaar kansen om zijn sterke onderdeel te benutten. Thuisfavoriet en winnaar in 2012 Emilio Martin is de Spaanse hoop die het Woestenborghs moeilijk moet gaan maken. Een sterk Frans blok met onder andere Benjamin Choquert. Nederland brengt met Maikel Zuijderhoudt een nog onbeschreven blad aan de start, die tijdens zijn eerste WK vooral ervaring op zal doen tussen de elite. Zuijderhoudt etaleert de laatste weken een goed vormpeil. De MANNEN starten zaterdag om 18.00 uur.

Susanne Svendsen uit Denemarken is vooral bekend van de langere afstanden en de Powermans, maar start zaterdag wel met startnummer één bij de vrouwen elite. De Deense zal haar handen vol hebben aan veterane Sandra Levenez uit Frankrijk, die al vijf jaar achter elkaar op het podium stond. Joyce Vrijenhoek, Lesley Smit en Jessica Oosterloo zijn nieuw op het hoogste niveau en zullen in het veld van ruim 40 atletes in eerste instantie proberen bij de beste 20 te geraken. Pien Keulstra neemt deel aan het WK voor beloften tot 23 jaar. Haar wordt een plaats bij de beste zes toegedicht. De vrouwen starten zaterdag om 15.00 uur.