Auckland trapt World Triathlon Series af met vier Nederlanders

AUCKLAND (NZL) Na een winterpauze van ruim vijf maanden, begint zondag in Auckland het zesde seizoen van de World Triathlon Series. De Nederlandse ploeg brengt vier atleten aan de start, die hun campagne richting Rio 2016 beginnen met de jacht op punten voor de wereldranglijst. In 2013 zorgde Maaike Caelers met een podiumplek in Auckland voor Nederlands succes.

Caelers wist in 2013 de twaalfde plek in de eindstand van de World Triathlon Series te bemachtigen. De uit Weert afkomstige atlete overwinterde net als de andere Nederlandse deelnemers in Nieuw-Zeeland, maar komt na een opgelopen trainingsachterstand nog niet volledig in vorm aan de start in Auckland. Favorieten zijn onder andere de Amerikaanse Gwen Jorgensen, de Duitse Anne Haug, de na langdurig blessureleed teruggekeerde Britse Helen Jenkins, haar landgenote Jodie Stimpson en de Nieuw-Zeelandse Andrea Hewitt. Rachel Klamer en Sarissa de Vries komen ook aan de start. Klamer’s vorm is groeiende, na haar achttiende plaats tijdens de World Cup wedstrijd in New Plymouth, enkele weken geleden. Beide vrouwen zullen vooral proberen om de juiste fietsgroep te halen, zodat ze zover mogelijk voorin aan het looponderdeel kunnen beginnen. De Vries werd in 2012 op hetzelfde parcours tweede op het WK neosenioren en bewaart dus goede herinneringen aan de wedstrijd.

Bij de
MANNEN
komen de nummers één en twee van de WTS 2013 direct tegen elkaar uit in de eerste race van 2014. Wereldkampioen Javier Gomez uit Spanje won de laatste twee edities in Auckland en Jonathan Brownlee zint op revanche na de verloren eindsprint in de finale van de WTS, waar hij in extremis de wereldtitel misliep. Marco van der Stel lijkt klaar voor de strijd op het hoogste podium. In de aanloop naar de Spelen van 2016, is het verbeteren van zijn positie op de wereldranglijst het belangrijkste uitgangspunt. Dat zal echter niet meevallen, in het sterke deelnemersveld.

Bondscoach Eric van der Linden blikte eerder deze week vooruit op de start van de WTS en het komende seizoen. “Het is een interessante start dit weekend in Auckland van de Series, met name omdat er twee bijzonder sterke startvelden staan. We zien duidelijk dat de druk van alle landen en atleten om de Series in 2014 in te gaan is toegenomen. Het is vroeg in een lang seizoen, maar ook voor de Nederlandse triatleten is het belangrijk dat ze in 2014 weer allemaal stappen zetten naar een hoger niveau. Op dit moment is het voor een aantal van onze vrouwen nog zoeken naar de juiste vorm. Ik verwacht dat hun vorm zal groeien gedurende de Series. De race in Auckland laat zien hoe we er nu, begin april, voor staan.” Over het het te verwachten wedstrijdverloop zei Van der Linden: “Een verrassing in Auckland kunnen we nooit uitsluiten. Alle drie de vrouwen hebben namelijk bijzondere prestaties achter hun naam staan. Onze enige man, Marco van der Stel, is volledig fit en ready. We zijn druk bezig hem wat versneld te ontwikkelen richting Rio 2016. Elk jaar weer een stap verder naar voren”.

De races vinden plaats in de nacht van zaterdag op zondag, Nederlandse tijd en zijn in beeld en geluid te volgen via TriathlonLive.tv en de social-mediakanalen van de International Triathlon Union.

Bronnen / Links:
Nederlandse Triathlon Bond