Hellemans neemt afscheid als headcoach NTB

John Hellemans

NIEUWEGEIN – John Hellemans beëindigt per 1 juli zijn taken als als headcoach van het Nationaal Topsport Centrum (NTC) Triathlon. Belangrijkste reden voor zijn vertrek is dat Hellemans het moeilijk vindt optimaal zijn werk te doen nu hij weer meer tijd doorbrengt in zijn woonplaats Christchurch in Nieuw-Zeeland. “De combinatie van de afstand en het feit dat ik ervoor heb gekozen de functie op een parttime basis uit te voeren, naast mijn werk als sportarts, draagt ertoe bij dat ik het moeilijk vind de vinger aan de pols te houden. Ik lig meer en meer in een spagaat tussen Nieuw-Zeeland en Nederland”, aldus Hellemans.

John Hellemans is vier jaar geleden gevraagd om het gecentraliseerde topsportprogramma vorm te geven. Het lukte onder zijn leiding twee jonge atleten om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Londen. Na de Spelen heeft Hellemans meegewerkt aan de herstructurering binnen het NTC, met als resultaat een meer individuele begeleiding van de atleten uit de kernploeg en een sterke nadruk op coachontwikkeling. De aanstelling van een embedded scientist heeft geresulteerd in de implementatie van een duidelijk sportwetenschappelijk programma. In het laatste jaar is zijn voornaamste rol geweest het begeleiden van de coaches en het faciliteren van het begeleidingsteam. “In mijn opinie is er nu een kundige groep coaches binnen het NTC en RTC en uitstekende expertise rond het programma waaraan ik, vooral op zo’n afstand, weinig meer kan bijdragen”.

De NTB heeft een flink aantal jaren mogen samenwerken met – en profiteren van – een icoon uit de triathlonsport, met een wereldwijde reputatie. John Hellemans heeft de Nederlandse triathlon-topsport een enorme push gegeven, zo liet directeur Rembert Groenman weten. “Uiteraard respecteert de NTB de zorgvuldige afwegingen van John. Hij blijft de komende maanden betrokken bij de verdere voortgang van het programma en heeft de hoop uitgesproken om in een rol als adviseur een bijdrage te kunnen blijven leveren”, aldus Groenman. “Er is een uitstekende samenwerking tussen het Nederlandse en Nieuw-Zeelandse programma en ik ben erop gebrand dat deze samenwerking niet verloren gaat”, sloot Hellemans zijn verklaring af.

Nederlandse Triathlon Bond