Arena Tri Wetsuit

Het Arena triathlonwetsuit is het eerste wetsuit van het wereldberoemde zwemmerk speciaal ontwikkeld voor de triathlonsport. Laten we beginnen om te zeggen dat het best een goed pak is, maar dat er ook wel een aantal opmerkingen te maken zijn.

Het is niet geheel duidelijk van welke merk en kwaliteit neopreen het wetsuit is gemaakt, maar het voelt wel prima soepel aan. De hoeveelheid gebruikte panelen is beperkt en toch is er een heel erg redelijk gevoel van schouder souplesse. De armen draaien vrij makkelijk rond en is er weinig restrictie te voelen. Maar dat komt omdat het pak dat ik aan heb, maat Medium, in eerste instantie vrij goed lijkt te passen. En in de maatvoering zit eigenlijk ook meteen de beperking van het wetsuit. In de moderne maatvoering van wetsuits heb je per maatserie dames- of herenmaten wel gemiddeld 8 tot 10 verschillende maten. Meestal aangegeven met S t/m XL, maar ook met verschillende tussenmaten zoals SMT, SL, ML, ML+, MLT (voor de gemiddeld wat langere, of wat gedrongener atleten), et cetera. Dat is ook nodig om de verschillende type lichaamsbouw die er zijn te voorzien van de juiste pasvorm en zelfs met al deze tussenmaten past een bepaald model of merk niet bij iedereen. Het Arena wetsuit kent in de herenmaten slechts S t/m XL en in dames XS t/m L. Dus vier maten per maatserie en daardoor zal het voor de een snel of te groot, of te kort, of te strak zitten terwijl een maatje groter of kleiner meteen weer het tegenovergestelde zal hebben. Hier zit echt het probleem van dit wetsuit. Maar past het goed en val je precies in de maat dan is het een zeer aardig wetsuit voor het geld dat je betaalt.

arena triathlon wetsuitHoe zwemt het? Toch vrij makkelijk in de schouders en voor mij slank genoeg in de taille iets waar ik erg kritisch op ben met mijn lage rugklachten. Ik wil daar niet teveel water hebben zitten. Het drijfvermogen is vrij neutraal en voor de zwemmers met ‘sinking legs’ zal het waarschijnlijk te weinig zijn, maar ik moet hier een opmerking bij maken. Het wetsuit zit bij mij extreem hoog op de kuiten, het is bijna een soort lange driekwart broek, en ‘mist’ dus wat extra neopreen ten opzichte van andere merken. Maar de maat groter is veel te ruim dus daar heb je het probleem dat er geen tussenmaten zijn zoals bijvoorbeeld een Medium Long.

Na wat langer in het water merk ik dat ook het wetsuit iets begint te trekken in de lengte en dat de armen wat zwaarder worden omdat ik eigenlijk net iets lengte te kort kom in het wetsuit. Na 1500 meter hou ik het voor gezien. De weerstand door het gebrek aan lengte wordt vervelend en krijg daardoor wat last van mijn rug.

Overall is het eigenlijk een heel goed wetsuit voor € 300, maar met de beperkte maatserie die ze nu nog aanbieden niet voor iedereen haalbaar. Hier zie je dan terug dat Arena nog niet helemaal bekend is met de ontwikkeling in de triathlonsport en de wetsuits. Maar wanneer het pak je goed past qua lengte en breedte verhouding dan is het zonder meer een prima keuze in het middensegment.

Reageer

Reageren? Graag! Maar hou je wel aan onze huisregels.

Één reactie

  1. RKw - 29 maart 2014:

    Voordeel van iets kortere beenstukken is dat je het wetsuit veel sneller uit krijgt.

  • Feedback / Tips?