Challenge Almere: Slippery When Wet

slippery when wetNu steeds meer atleten een keer het rondje van de Challenge Almere hebben gereden laait er een pittige discussie over het ongeveer
4 km lange fietspad door het bos vlak na de doorkomst in Zeewolde. Zowel op Facebook als via mond-op-mond wordt er driftig over de gladheid en veiligheid van dit fietspad gesproken. En zeker niet onterecht. Het fietspad is niet heel erg breed en er zitten een aantal vrij haakse bochten in waar je toch redelijk voorzichtig doorheen moeten rijden. Maar het grootste probleem is dat het fietspad op sommige plaatsen een groenkleurig tapijtje heeft dat zeker bij natte omstandigheden erg glad kan zijn. Na maandenlang mooi en vooral droog weer lijkt daar juist nu een einde te komen en ziet het er naar uit dat Almere wederom zeer matige weersomstandigheden gaat krijgen. Dat risico loop je wanneer je als organisatie in Nederland zo laat in het seizoen gaat zitten, maar daar heeft niemand verder invloed op, maar op dit deel van het parcours kan dat wel eens voor extra gevaarlijke omstandigheden zorgen. Het is natuurlijk wel weer veel pech dat uitgerekend nu het weer voor komende week lijkt te gaan omslaan.

Maar juist die omslag brengt ook de gladheid met zich mee. Omdat lang niet iedereen de berichten op Facebook volgt hebben wij aan de organisatie gevraagd wat precies de plannen zijn om de veiligheid van de deelnemers op dat specifieke stuk van het fietsparcours te waarborgen om duidelijkheid te krijgen voor iedereen die volgende week zaterdag aan de start staat. Helaas heeft niemand van de organisatie gereageerd op ons verzoek om de zaak wat verder toe te lichten.

Wel wordt via Facebook aangegeven dat er een aantal hoeken nog opnieuw worden geasfalteerd en dat er geborsteld gaat worden. Of dat voldoende gaat zijn is natuurlijk maar de vraag. Temeer omdat het niet echt duidelijk is hoe bij een ernstige valpartij de hulpdiensten ter plekke kunnen komen. Een ambulance op dat deel van het parcours ter plaatste krijgen is vrijwel onmogelijk. Voorlopig moeten we er maar vanuit gaan dat de organisatie rekening houdt met de ernstige situatie van dit deel van het fietsparcours en er alles aan zal doen om ervoor te zorgen dat de groene alg/mos aanslag verwijderd zal worden. Niettemin een stukje parcours waarbij, zeker met profielloze bandjes, je zeer voorzichtig zal moeten rijden. Liever hier iets tijd verspelen dan een schuiver maken en een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Daarnaast is er nog een tweede aanpassing in het fietsparcours aangebracht die in Almere wel de pers gehaald heeft, maar opmerkelijk genoeg – nog – niet op de website van de Challenge Almere staat vermeld. Als deelnemer weet je daar dus niets van af, tenzij je de Facebook-pagina volgt. Om de dit jaar veel te vroeg overleden Race-Director Ruud Graman te eren, wordt er een extra lusje in het parcours opgenomen zodat alle deelnemers over het naar hem genoemde pad rijden. Een initiatief dat zeer te prijzen valt, maar zo te zien wel wat extra fietskilometers met zich meebrengt. Overigens meldt de organisatie dat de uitbreiding een totale fietsparcourslengte van 181 km met zich meebrengt. Via afstandmeten.nl komen wij toch op ‘ietsje’ meer uit in richting van 184 km. Misschien is de atletenbriefing de dag voor de wedstrijd wel wat laat om dit bekend te maken. De mentale voorbereiding kan hier danig door in de war geschopt worden. Niettemin is het mooi dat Ruud Graman hiermee wordt herdacht tijdens de triathlon. Ik heb ook begrepen dat de andere Almere-coryfee, Joop Visscher, vanaf dit jaar door de organisatie jaarlijks herdacht zal gaan worden en zo komt ere wie ere toekomt.

Dat het maar een geweldig succes mag worden en hopen dat Helga van Leur deze week een beetje beter haar best gaat doen.