Colpaert en Blatt met overmacht naar winst in Almere

ALMERE - De eerste Challenge-editie van Almere is vandaag gewonnen door de Belg Bart Colpaert en de Duitse Susan Blatt. Beide waren superieur in de wedstrijd, die geplaagd werd door herfstachtige omstandigheden, met lage temperaturen, veel regenval en soms harde wind. Achter hen pakten Erik-Simon Strijk (derde overall) en Irene Kinnegim (tweede) de Nederlandse titels.

Colpaert, vorig jaar nog de winnaar van de halve in Almere, leidde de wedstrijd vanaf de start. Samen met Dylan McNeice kwam hij al met een minuut voorsprong uit het water. De Kiwi was de racefavoriet op voorhand, met onder meer al de zege in de Challenge Wanaka op zak, maar de hij was deze week ziek en verklaarde na afloop niet zo scherp te zijn als gehoopt. In de eerste fietsronde bleven de twee nog bij elkaar, maar toen de Nieuw-Zeelander wat verzwakte waagde de Belg de gok en trok door. Ruim achter het tweetal vormde zich eerst een grote groep met veel kanshebbers voor de Nederlandse titel, met daartussen nog onder andere voormalig Almere-winnaar Georg Potrebitsch. Titelverdediger Dirk Wijnalda viel echter al snel uit door een lekke band. Hij zou de enige niet zijn vandaag. Vanuit de groep ontsnapte vervolgens Erik-Simon Strijk, die daarna ook nog McNeice en Potrebitsch wist in te rekenen. Een kleine 3,5 minuut na Colpaert wisselde Strijk, maar hij moest later toch toezien dat ‘Little George’ hem in de marathon terughaalde.
Achter Strijk completeerden Roeland Smits en Remy Vasseur het NK-podium.

Bij de vrouwen opende Hilary Biscay de wedstrijd en kwam op afstand uit het Weerwater, maar tijdens het fietsen nam Susan Blatt het initiatief over. Biscay had - naast de straffe weersomstandigheden - toch nog enige hinder van haar deelname aan de Ironman Wisconsin zes dagen eerder, waar ze als zevende eindigde. Kinnegim kampte tijdens het zwemmen met kramp en moest daardoor zelfs enige tijd aan een boei blijven hangen, maar zette door begon daarna op de fiets vol goede moed met de inhaalrace. Heleen bij de Vaate wisselde nog als tweede op acht minuten achter de Duitse, maar kwam op het afsluitende onderdeel hard de man met de hamer tegen. Kinnegims achterstand op Bij de Vaate bedroeg na het fietsen nog ruim veertien minuten, maar deze liep zij binnen drie ronden helemaal dicht om het laatste rondje om het Weerwater in tweede positie in te gaan. Blatt bleef ruim buiten bereik en boekte met ruime cijfers haar eerste overwinning op de lange afstand. Bij de Vaate zag nog Kathrin Walther en Biscay langszij komen. Carla van Rooijen volgde kort daarna en pakte daarmee het NK-brons.

Op de halve afstand ging de Duitser David Breuer lang aan de leiding, maar de vier minuten marge na het fietsen bleken niet genoeg voor de winst. Die ging naar Simon Jung, die als derde van de fiets stapte, als tweede aan het lopen begon en als eerste op de Esplanade aan de meet kwam. Bij de vrouwen ging de winst ruim naar Monique Burger.

De wedstrijd werd nog omlijst met twee jubilea. Voor Wim van den Broek was het de 25e keer dat hij in Almere als wedstrijdspeaker optrad. En voor Mylaps-timer Maarten Krol markeerde Almere zijn duizendste wedstrijd.

UITSLAGEN 
TRIATHLON ALMERE
(Ironman afstand)
MANNEN -----------------------------
 1 Bart Colpaert    BEL 8:34:50 
 2 Georg Potrebitsch  GER 8:43:19 
 3 Erik-Simon Strijk     8:45:48 
 4 Roeland Smits       8:50:43 
 5 Hannes Cool     BEL 9:00:33 
 6 Remy Vasseur       9:06:43 
 7 Thomas Naasz       9:10:02 
 8 Marcel Bischof    GER 9:11:10 
 9 Keegan Williams   NZL 9:11:34 
10 Thijs Koelen       9:12:44
VROUWEN ----------------------------
 1 Susan Blatt     GER 9:24:40 
 2 Irene Kinnegim      9:47:37 
 3 Kathrin Walther   GER 10:07:44 
 4 Hillary Biscay    USA 10:10:50 
 5 Heleen bij de Vaate   10:15:42 
 6 Jana Candrova    CZE 10:16:39 
 7 Carla van Rooijen    10:23:52 
 8 Linda Schuecker   GER 10:36:45 
 9 Dasa Sverakova    CZE 11:02:57 
10 Geke Venema       11:07:40
Bronnen / Links:
- Martijn Keijsers, NTB-Persvoorlichter
- Challenge Almere-Amsterdam

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

3 reacties

 1. Erik Schippers - 16 september 2013:

  Volgens mij moet Geke Venema uit de D45 op de 10e plaats staan (11:07:40)…..

  [Noot redactie] Klopt helemaal; het foutje is meteen gecorrigeerd.

 2. Hylke Sietzema - 14 september 2013:

  helden, plus mazzelaars dat ze niet lek reden op dit achterlijke parcours…

 3. Jeroen - 14 september 2013:

  Gefeliciteerd aan alle bikkels die in Almere de finish hebben gehaald. Helden!!!