Maaike Caelers opnieuw bij wereldtop in Stockholm

STOCKHOLM (SWE) – Vorig jaar – na haar tegenvallende optreden op de Olympische Spelen in Londen – raapte Maaike Caelers alle moed bij elkaar voor de tweede seizoenshelft. Daarin verraste ze met een tweede plaats op de WTS sprinttriathlon in Stockholm. De race in de Zweedse hoofdstad ligt haar goed, zelfs nu het over de dubbele afstand van vorig jaar ging, want vandaag draaide de Limburgse opnieuw mee in de wereldtop.

Daar leek het na het zwemmen nog niet op voor de 22-jarige Weertse, die met de finale in Londen nog te gaan zicht houdt op een plaats bij de eerste vijf. Caelers kwam pas als 34e uit de 15 graden frisse en woelige Riddarfjarden nabij het stadhuis. Op de fiets belandde ze wel in een hard werkende groep achtervolgers, die op tweederde van de veertig kilometer fietsen de aansluiting met de kopgroep tot stand bracht. Zo makkelijk als Caelers op de kinderkopjes door de Zweedse stad snelde, zo veel moeilijker hadden landgenotes Rachel Klamer en Sarissa de Vries het op dat onderdeel. Europees kampioene Klamer kwam nog wel als zevende uit het water, maar miste de macht bij het fietsen en lopen. De Vries is nog maar recent terug in internationale competitie na een langdurige blessure.

Vooraan moest het lopen de beslissing brengen. De eerste tempoversnelling van de Amerikaanse Gwen Jorgensen, eerder dit seizoen al winnares van de WTS-races in Amerika en Japan, meteen na de wisselzone was er voor de tegenstandsters al te veel aan. Even leek de Nieuw-Zeelandse Hewitt terug te keren, maar ook zij verslikte zich in het hoge tempo van Jorgensen. Maaike Caelers liet zich op de tien kilometer niet gek maken en liep haar eigen koers, nota bene nog even op een derde plaats naast de Britse Stanford. In de tweede helft kwam de leidster in de tussenstand voor het WK Anne Haug nog opzetten samen met twee andere Britse triatletes. Caelers eindigde op een keurige zesde plaats.

In de tussenstand met de finale in Londen op 14 september nog te gaan, gaat Jorgensen aan de leiding voor Haug. Caelers staat op de zesde plaats, zo hoog stond nog nooit een Nederlandse atlete aan de vooravond van de ‘Grand Final’ op het Olympisch parcours in Hyde Park.

 UITSLAGEN ITU WTS TRIATHLON STOCKHOLM (SWE) (Olympische afstand) 
VROUWEN ----------------------------
1 Gwen Jorgensen USA 1.55.31
2 Non Stanford GBR 1.56.19
3 Anne Haug GER 1.56.45
4 Vicky Holland GBR 1.57.02
5 Jodie Stimpson GBR 1.57.06
6 Maaike Caelers 1.57.09
7 Andrea Hewitt NZL 1.57.38
8 Sarah Groff USA 1.57.41
9 Aileen Reid IRL 1.57.44
10 Alice Betto ITA 1.57.48

Bronnen / Links:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
International Triathlon Union