Alistair Brownlee weer helemaal terug in Stockholm

STOCKHOLM (SWE) – Met de vijftiende overwinning in de ITU-topserie heeft Alistair Brownlee vandaag zijn status als één van de grootste sterren aan het ITU-firmament nog eens bevestigd. In een rechtstreeks duel versloeg hij Javier Gomez, en het als op de Olympische Spelen completeerde zijn jongere broer Jonathan het podium. Marco van der Stel kon tijdens het zwemmen het hoge tempo niet volgen en zag zich veroordeeld tot een achtervolgingsrace. Hij eindigde uiteindelijk als dertigste.

De Brownlees waren wederom als eersten uit het water, samen met erkend speedboot Richard Varga èn met Gomez. Eenmaal op de fiets schuwden ze zoals gebruikelijk het kopwerk niet. In de slotfase sprong de oudste Brownlee weg en wist met zo’n twintig seconden voorsprong aan het lopen te beginnen. Gelet op zijn loopvermogen was vooraf al redelijk te voorspellen dat dat de genadeklap was. En dat bleek ook. Wat Gomez ook probeerde, het gat werd nauwelijks kleiner. Zelfs terwijl naar eigen zeggen Brownlees lopen nog niet helemaal terug was op het gewenste niveau. Dat was ook de hoofdreden voor zijn ontsnapping op de fiets in de slotfase, zodat hij wat meer marge had voor het lopen. De oudste Brownlee voelde zich in de laatste ronde als een ‘man dead on legs’, maar wist er desondanks als een van de weinigen een lage 29′er uit te persen. De Spanjaard wist in de laatste kilometers Jonathan Brownlee af te schudden en daarmee de tweede plaats veilig te stellen.

De uitkomst van Stockholm betekent wel dat straks ‘Londen’ een thriller gaat worden. Ali Brownlees winst plaatst hem nu voor het eerst dit seizoen bovenaan de ranking, met zijn broer als tweede en Gomez als derde. Maar de verschillen zijn zo klein dat de klassering in de Grand Final allesbepalend wordt.

 UITSLAGEN ITU WTS TRIATHLON STOCKHOLM (SWE) (Olympische afstand) 
MANNEN

-----------------------------
1 Alistair Brownlee GBR 1:43:13
2 Javier Gomez ESP 1:43:27
3 Jonathan Brownlee GBR 1:43:50
4 Aurelien Raphael FRA 1:45:14
5 Vincent Luis FRA 1:45:22
6 Richard Murray RSA 1:45:39
7 Richard Varga SVK 1:45:47
8 Laurent Vidal FRA 1:46:02
9 Pierre Le Corre FRA 1:46:10
10 David Mcnamee GBR 1:46:23

Bronnen / Links:
International Triathlon Union