Ameland maakt zich op voor twaalfde Tri-Ambla

Tri-Ambla 2012NES – Over anderhalve week vindt de twaalfde editie plaats van de Tri-Ambla crosstriathlon op Ameland. Bijna 900 deelnemers hebben zich inmiddels ingeschreven voor de verschillende startseries. Alhoewel dit jaar geen NK – dat is in 2014 weer aan Ameland toegewezen – komt er zoals altijd een zeer sterk veld aan de start omdat deze wedstrijd voor veel atleten een bijzonder plekje inneemt.

Startnummer één is wederom gereserveerd voor Rob Barel. Bijna 56, maar nog steeds lastig te kloppen. Vorig jaar won hij de wedstrijd, en afgelopen weekend was hij nog tweede bij het NK crosstriathlon in Vlaardingen. Hij zal de strijd aan moeten gaan met de jonge talenten van de Nationale crosstriathlon selectie als Tim Dullaart, Omar Brons en Martijn Dekker. Erik Wolsing (nummer twee uit 2011) en Machiel Ittman (de nummer vier van het afgelopen NK) zijn zeker ook podiumkandidaten. En wellicht komt ook kersvers kampioen Jarrich van Woersem aan de start. Met zijn winst afgelopen weekend won hij ook een arrangement op Ameland inclusief startbewijs. Nu hopen dat hij dat ook gaat verzilveren.

Bij de vrouwen is Linda van Vliet de grote favoriete. Zij werd tijdens het afgelopen WK crosstriathlon in Kijkduin eerste in haar leeftijdsgroep (Vrouwen 30+) maar verbaasde iedereen met haar snelle tijd warmee zij brons had gehaald bij de elite vrouwen. De grootste concurrente voor de titel op Ameland is de ervaren Ingrid van Lubek. Maar ook hier kan de zondag gekroonde Nederlands kampioene mogelijk nog roet in het eten gooien. Net als Van Woersem won ook Maud Golsteyn een arrangement voor de wedstrijd.

De vraag is of Barel echter als eerste over de finish gaat komen. Bij de teamtriathlon die gelijktijdig met de wedstrijdgroep start, staat namelijk een bijzonder sterk team aan de start. Edo van der Meer, Danne Boterbrood en Stefanie Bouma zullen er alles aan gaan doen om van die startgroep als eerste de finish te bereiken.

Bronnen / Links:
– Casper van de Kamp
Tri-Ambla crosstriathlon Ameland