Stoltz en Paterson verdedigen wereldtitel op het strand van Kijkduin

Kris Coddens en Edo van der Meer (foto Christie Brouwer)DEN HAAG – Na Extremadura en Shelby County komt het derde ITU-WK op de cross triathlon naar Den Haag. En na het EK op dezelfde locatie vorig jaar heeft in Kijkduin het deelnemersveld zowel in kwaliteit als in kwantiteit weer een nieuwe stap voorwaarts gemaakt. Komende zaterdag zullen ruim 650 atleten van meer dan dertig verschillende nationaliteiten meedoen aan de diverse series binnen de Beach Challenge (de oudste cross triathlon van Europa) en in het totale programma van het evenement doen zelfs zo’n 1700 sporters mee.

Het parcours werd vorig jaar door winnaar Victor Del Corral omschreven als totaal anders dan enige andere cross triathlon: vlak en schijnbaar eenvoudig, maar in feite moordend omdat er weinig tot geen momenten zijn om tot rust te komen.

De in de VS wonende Britse Lesley Paterson is bij de vrouwen degene op wie alle ogen gericht zullen zijn, al zal zij forse concurrentie gaan krijgen van Helena Erbenova. Laatstgenoemde heeft het voordeel dat ze het parcours kent; ze werd hier immers vorig jaar Europees kampioene. Daarnaast schreef de Tsjechische dit jaar al drie XTERRA-wedstrijden op haar naam, in Griekenland, Zwitserland en vorig weekend nog in Frankrijk. Jaqui Slack en Renata Bucher zullen echter ook niet uitgevlakt mogen worden, net als de Nederlandse troef Maud Golsteyn die hier vorig jaar brons pakte bij het EK.

Bij de
MANNEN
zal het de vraag zijn of Conrad Stoltz zijn derde ITU-wereldtitel op rij zal weten te bemachtigen. De ‘Caveman’ won al in Extremadura en Shelby County, en heeft daarnaast vier XTERRA-wereldtitels op zijn naam staan. De Zuid-Afrikaan zal het met name lastig gemaakt worden door de regerend Europees kampioen Victor Del Corral, maar ook Kris Coddens wordt getipt als ‘the man to watch’. Niet voor niks liep hij vorig jaar naar de tweede plaats in Kijkduin. Daarnaast heeft de Aussie Ben Allen, de partner van Jacqui Slack, zich dit seizoen al goed laten zien met vijf XTERRA-overwinningen, en ook voormalig XTERRA-wereldkampioen en ex-mountainbiker Ruben Ruzafa kan mogelijk ook nog roet in het eten gaan gooien.
Van Nederlandse zijde zullen Diederik Scheltinga, Tim Dullaart en Edo van der Meer proberen de oranje eer hoog te houden.

Bronnen / Links:
– Frank Hamelink
Kyocera Beach Challenge, Den Haag / Kijkduin