Grondlegger triathlon keert terug naar Kijkduin

Hans Dieben in training in de Haagse Puinduinen (foto: Wim de Hilster)DEN HAAG – Op uitnodiging van de organisatie van de Kyocera WK Cross Triathlon keert de grondlegger van de triathlon in Nederland terug naar Kijkduin. 74 jaar oud is Hans Dieben nu, woonachtig in Chula Vista, California. En… hij komt niet terug om te kijken naar de deelnemers, maar de “retired recreational athlete” zoals hij zichzelf omschrijft is het afgelopen jaar toch weer gaan trainen om zelf in zijn leeftijdscategorie (70+) deel te nemen aan het WK crosstriathlon komend weekend in de Haagse badplaats Kijkduin. Ondanks zijn vergevorderde leeftijd draait Dieben daar zijn hand niet voor om.

Dieben heeft dan ook een indrukwekkend verleden als triatleet en heeft in de diverse te onderscheiden leeftijdcategorieën een imposante erelijst bij elkaar gesport. Trots verhaalt hij van deze successen: van ereplaatsen op de Ironman tot de veel kortere maar ook technisch moeilijkere crosstriathlons, waarbij het accent ligt op het off-road fietsen en hardlopen. Vooral in die laatste discipline blonk hij uit en werd hij als agegrouper zelfs een aantal malen op Maui XTERRA-wereldkampioen in de jaren 2000 tot 2009.
Toen Dieben dan ook vorig jaar vanuit zijn huidige woonplaats in California hoorde dat de WK crosstriathlon in 2013 in zijn oude woonplaats Den Haag zou worden gehouden besloot de voormalig gymleraar nog één keer zijn status als ”retired triatlete” te verlaten en weer te gaan trainen voor het WK in Kijkduin.

Voor hem heel bijzonder. Immers hij woonde van 1970 tot 1980 in Kijkduin. En daar ook is zijn imposante carrière als triatleet ook begonnen. En niet alleen als deelnemer, maar ook en vooral als initiatiefnemer van de eerste Holland Triathlon, die hij in 1981 samen met Rudolf Degenaar in Kijkduin organiseerde. Ook in 1982 werd deze nog in Kijkduin gehouden om daarna te verhuizen naar Almere. Daar was hij wedstrijdleider en ook secretaris van de opgerichte Nederlandse Triathlon Bond.

Met de terugkeer van de grondlegger van de triathlon in Nederland naar Kijkduin is naar eigen zeggen “de cirkel als het ware weer rond”. De organisatie van de Kyocera WK Cross Triathlon is bij monde van event director Frank Hamelink dan ook supertrots dat deze inspirator van de triathlonsport komend weekend als deelnemer aan de start verschijnt.

Bronnen / Links:
– Frank Hamelink
Kyocera Beach Challenge, Den Haag / Kijkduin