Rachel Klamer GOUD bij EK triathlon Alanya

Rachel Klamer - EK triathlon Alanya 2013ALANYA (TUR) – Rachel Klamer is vrijdagmiddag in Alanya gekroond tot Europees kampioene triathlon op de Olympische afstand. In de Turkse badplaats bleef Klamer (22) haar laatste rivale Vicky Holland uit Engeland twee seconden voor. Klamer legde de wedstrijd in de Turkse hitte (30 graden) af in 1.55.41 uur. Voor de Nederlandse triathlonsport was het vijftien jaar geleden dat op deze afstand een landgenote Europees kampioen werd. In 1998 ging Wieke Hoogzaad haar in het Oostenrijkse Velden voor. Toen was het zelfs een Hollandse dubbelslag, want Ingrid van Lubek eindigde toen als tweede.

Vanaf het moment dat de atletes de Middellandse Zee in doken, zat Klamer van voren. Ze kwam als tweede uit het water en handhaafde zich gemakkelijk in de kopgroep tijdens het fietsen. Aanvankelijk was de Tsjechische Vendula Frintova bij het lopen snel, maar zowel Holland en meteen daarna Klamer achterhaalden haar. In een lange eindsprint trok de Nederlandse atlete aan het langste eind en wachtte goud. Maaike Caelers viel uit na het zwemmen.

Klamer zag haar tot dusverre matige seizoen in één klap goed gemaakt. In de WTS-wedstrijd in San Diego bleef ze vanwege een voetblessure in de middenmoot steken, in Madrid viel ze uit.

De Turkse wedstrijd ligt haar goed, ze won al drie keer eerder in Alanya. Bij de finish kon ze haar geluk niet op: “Ik had dit niet verwacht. Ik heb alles gegeven en mezelf na Madrid de draad zo snel mogelijk opgepakt. Dat het zou resulteren in de Europese titel had ik niet durven dromen.”
Over twee weken doet ze in Holten – haar thuiswedstrijd – ook mee aan het EK voor neosenioren, met min of meer dezelfde tegenstanders als vandaag in Alanya.

Eerder op de dag verdedigde de Britse Georgia Taylor-Brown met succes haar Europese titel bij de junioren vrouwen. Kirsten Nuyes finishte als negende, Jeanine Kocken als dertiende en Maya Kingma op plaats 35. Bij het zwemmen kon Kingma nog met de kopgroep mee, maar in de tweede fietsronde smolt alles samen. Na een valpartij in de derde ronde konden Taylor-Brown samen met Laura Lindemann en Emma Sharkey een kleine voorsprong pakken op de rest. Dit bleek uiteindelijk de beslissing in de wedstrijd.

 UITSLAGEN EK TRIATHLON OD, ALANYA (TUR) VROUWEN SENIOREN -------------------- 1 Rachel Klamer 1:55:43
2 Vicky Holland GBR 1:55:45
3 Vendula Frintova CZE 1:55:53
4 Annamaria Mazzetti ITA 1:56:03
5 Oleksandra Stepanenko UKR 1:56:15
6 Anja Knapp GER 1:56:39
7 Margit Vanek HUN 1:56:42
8 Katrien Verstuyft BEL 1:56:55
9 Alice Betto ITA 1:57:07
10 Rebecca Robisch GER 1:57:09 VROUWEN JUNIOREN (SD) --------------- 1 Georgia Taylor-Brown GBR 0:58:46
2 Laura Lindemann GER 0:59:03
3 Angelica Olmo ITA 0:59:11
4 Lotte Miller NOR 0:59:14
5 Leonie Periault FRA 0:59:23
6 Zsanett Horvath HUN 0:59:49
7 Anastasia Gorbunova RUS 0:59:56
8 Luisa Condeço POR 1:00:18
9 Kirsten Nuyes 1:00:22
10 Julia Hauser AUT 1:00:28

Bronnen / Links:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
European Triathlon Union