Jonathan Brownlee heerst wederom in Madrid

MADRID (ESP) – Jonathan Brownlees seizoen is weliswaar wat later op gang gekomen, maar de regerend wereldkampioen liet vandaag in Madrid zien dat hij weer volledig in staat is om zijn wereldtitel met verve te verdedigen. Na een enkelblessure keerde de jongste Brownlee terug op het hoogste ITU-niveau in de wedstrijd in Yokohama. En met succes. En ook vandaag in Madrid was de (tweede) prolongatie van zijn zege hier van vorig jaar er eentje om in te lijsten. De enige Nederlandse deelnemer, Marco van der Stel, finishte als 28e. De jonge Capellenaar kwam bij het zwemmen maar net aan de verkeerde kant van de eerste schifting terecht, zag zich ondanks aanvallend rijden veroordeeld tot een vruchteloze achtervolging en moest het op het slotonderdeel afleggen tegen het loopgeweld van de rest van de wereldtop.

De jongste Brownlee kwam al met de koplopers uit het water in het Casa de Campo park, waar overigens vanwege de hoge watertemperatuur – daar wel – niet met wetsuit gezwommen mocht worden. De Brit was vervolgens de motor van de vijf man die voor de grote achtervolgende groep – waarin ook Van der Stel – uit probeerden te blijven. En met succes. Het gaatje van circa 20 seconden na het zwemmen groeide gestaag uit naar een gat van anderhalve minuut in de tweede wissel. Meteen op het loopparcours was het bekeeken: in de eerste paar honderd meter pakte Brownlee de kop en liep vervolgens naar een gat van 16 seconden op Javier Gomez in de eerste ronde. In de volgende ronden groeide dat uit tot maar liefst 50 seconden. Gomez pakte verder onbedreigd plaats twee, en de overgebleven podiumplaats ging naar Ivan Vasiliev.

Sinds de start van de World Triathlon Series in 2009 is de titel in Madrid altijd naar een Brownlee gegaan. De eerste drie jaar zijn oudere broer Alistair, en de afgelopen twee jaar naar Jonathan.

 UITSLAGEN ITU WTS TRIATHLON MADRID (ESP) (Olympische afstand) 
MANNEN

-----------------------------
1 Jonathan Brownlee GBR 1:50:42
2 Javier Gomez ESP 1:51:32
3 Ivan Vasiliev RUS 1:52:02
4 Mario Mola ESP 1:52:12
5 Alessandro Fabian ITA 1:52:19
6 Richard Murray RSA 1:52:27
7 Laurent Vidal FRA 1:52:32
8 Aaron Royle AUS 1:52:42
9 Joao Pereira POR 1:52:48
10 Franz Loeschke GER 1:53:11

Bronnen / Links:
ITU Triathlon Live