Maaike Caelers definitief in mondiale triathlontop

AUCKLAND (NZL)– De Olympische Spelen in Londen kwamen te vroeg voor Maaike Caelers, maar meteen daarna kwamen voor Limburgs sportvrouw van 2012 de internationale successen. Afgelopen nacht (Nederlandse tijd) bevestigde de 22-jarige triatlete dat in de eerste WK Series in Auckland. Ze finishte pal achter de schier onklopbare Anne Haug als tweede in de openingswedstrijd om de wereldtitel voor dit seizoen. Haug begon, net als een paar uur eerder Europees kampioen Javier Gomez, het seizoen waar ze het vorig jaar beeindigde: met winst in Auckland. De triathlon was in november vorig jaar nog de finale van de World Triathlon Series, nu was het de openingswedstrijd. Pas in de laatste twee kilometer moest Maaike Caelers de Duitse topfavoriete een beetje laten gaan. Toch finishte ze slechts drie seconden achter haar. Het was voor Caelers na Stockholm (tweede) en Yokohama (derde) haar derde podiumplaats in World Triathlon Series. De Australische Felicity Abram behaalde brons.

Caelers overwinterde in Nieuw-Zeeland bij bondscoach John Hellemans, waar ze onder meer met toptriatlete Andrea Hewitt trainde. Na afloop straalde ze van geluk: “Ik heb deze winter hard aan mijn zwemonderdeel gewerkt. Nu kwam ik met de eerste groep uit het water, dat ging niet vanzelf. Maar het voelde wel comfortabel aan om op de fiets niet weer aan een inhaalrace te beginnen. Nu kon ik op het lopen wachten en uitrusten, maar ook dan kunnen tien kilometer lopen nog genadeloos hard gaan. Het podium was een droom, maar dat ik zo dicht bij de overwinning zou komen had ik niet verwacht.”

In de tussenstand van het WK staat Caelers nu ook tweede. Over twee weken is de volgende wedstrijd in San Diego. Daar doet ook haar teamgenote Rachel Klamer aan mee. Samen vormden ze vorig jaar het Olympisch team, maar in Londen kwamen de jonge Oranje-sterren er nog niet aan te pas. Dat moet volgens teambegeleider Eric van der Linden in Rio anders worden. “Klein feestje in Auckland. We zijn voor nu tevreden, maar we willen nog meer de komende jaren.” twitterde de voormalig Nederlands kampioen.

 UITSLAGEN ITU WTS TRIATHLON AUCKLAND (NZL) (Olympische afstand) 
VROUWEN ----------------------------
1 Anne Haug GER 2.08.20
2 Maaike Caelers 2.08.23
3 Felicity Abram AUS 2.08.33
4 Kate McIlroy NZL 2.08.43
5 Nicky Samuels NZL 2.09.25
6 Yuka Sato JAP 2.09.43
7 Jessica Harrison FRA 2.09.46
8 Juri Ide JAP 2.09.57
9 Charlotte Mcshane AUS 2.10.13 10Natalie Van Coevorden AUS 2.10.15

Bronnen / Links:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
International Triathlon Union