Zone3 Vision Wetsuit

zone3_vision womensZone3 is één van de nieuwe merken in de Nederlandse triathlonmarkt. Voor degene die wel eens de Engelse triathlonbladen onder ogen krijgen is het geen onbekende, maar voor de meeste atleten zal dit wel het geval zijn. Een korte introductie van dit relatief jonge merk,

Zone3 is in 2007 opgericht door James Lock, een zeer goede zwemmer en wereldkampioen bij de amateurs op de aquathlon. Om zijn triathloncarrière een boost te geven ontwikkelde hij zijn eigen wetsuit. Hij kon gebruik maken van veel faciliteiten omdat hij destijds nog studeerde op de Universiteit van Loughborough. De hele afdeling research & development heeft geholpen bij de ontwikkeling van dit eerste Zone3 wetsuit. Dit wetsuit heeft hij uiteindelijk verder ontwikkeld en commercieel in de markt gezet. De afgelopen jaren is de collectie verder uitgebreid met meerdere modellen, triathlonkleding en accessoires. De verschillende wetsuits hebben in Engeland meerdere malen prijzen gewonnen vanwege hun uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

Triathlon226 test als eerste wetsuit de Zone3 Vision. Dit wetsuit ligt in een interessante prijsklasse van € 249. Voor veel starters en atleten die niet veel meer dan de Olympische afstand zwemmen is dit vaak een prijsklasse waarin de wetsuits worden gezocht. Een niveau beter dan de vaak veel stuggere instapwetsuits, maar nog goed betaalbaar.

We testen de Zone3 Vision in maat MT die volgens de maattabel van de fabrikant geschikt zou zijn voor atleten die 175 tot 191 cm lang zijn en qua gewicht in de range van 68 tot 78 kg vallen. Dat blijkt aardig te kloppen. Ik ben 183 cm en 75 kg. Dan zit het wetsuit als gegoten. Zoals ik het graag hebben wil. Weinig tot eigenlijk geen ruimte in de taille zodat er zich geen water verzameld onderaan de lage rug. Maar wanneer iemand 190 cm lang zou zijn denk ik toch dat die persoon één maat groter zal moeten proberen.

Extreem comfortabel is de lage neklijn. Niet dat bijna stikkende gevoel wat je kunt hebben als een wetsuit een beetje teveel op je adamsappel drukt. Ik was even bang dat dit wel ten koste zou gaan van een goede afsluiting in het water, maar het tegendeel is het geval. Zodra de nek goed is gesloten komt er voor mijn gevoel vrijwel geen water het pak instromen. Zelfs niet bij de keerpunten. maar wat het meeste opvalt is de extreme souplesse van dit wetsuit. Ik heb nog nooit een wetsuit aangehad dat zoveel souplesse in deze prijsklasse biedt. Compleet ongeëvenaard. Indien ik van te voren niet beter had geweten dan had ik het pak minstens € 100 duurder geschat, zo niet meer. Ook omdat de looks van het wetsuit erg cool zijn. Dat doet er natuurlijk helemaal niet toe, maar vaak zijn de goedkopere pakken wat simpeler van design en dat is hier zeker niet het geval.

zone3 mens vision rugHet blauwe rugpaneel springt in het oog net als de speciale ‘Pro Speed Cuffs’. Dat zijn de blauwe manchetten aan de onderarmen en benen. Die zijn voorzien van een supergladde silicone coating waardoor je bij het uitrekken van het wetsuit vrijwel geen weerstand hebt. Overigens kan dat blauwe rugpaneel best veilig zijn bij zwemmen in het buitenwater. Het zal allicht beter zichtbaar zijn dan een helemaal zwarte rug.

Het wetsuit is opgebouwd uit een 5 mm dikte neopreen die loopt van de borst tot aan de knie. De met name minder goede zwemmers zullen dit erg fijn vinden omdat je core goed horizontaal wordt gehouden en daardoor je waterligging verbetert. De schouders en armen zijn 1,5 mm dik en dat verklaart de geweldige souplesse in dit deel van het wetsuit. Het hele wetsuit is voorzien van een Full Speed-Flo coating. Dit is een coating die de waterweerstand verminderd, maar ook het gemak bij het aan- en uitrekken vergroot omdat de weerstand van neopreen op neopreen dan minder groot is en je daardoor makkelijker je wetsuit kunt aantrekken.

Het Zone3 Vision wetsuit is in 2012 door TriRadar.com en Triathlonplus magazine al uitgeroepen tot beste wetsuit in deze prijsklasse en daar is geen woord aan gelogen. By far het beste wetsuit wat ik ooit in deze prijsklasse heb aangehad en zoals eerder gezegd in een kwaliteit die je normaal in een prijsklasse van € 100 tot € 150 hoger aantreft.

 

De Zone3 Vision kost € 249 en is beschikbaar in een speciale dames- en herenuitvoering.

zone3 mens vision

 

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

6 reacties

 1. Arjan - 29 april 2013:

  @Trudy:
  Kijk even op: http://www.omniasport.nl/c-1612050/zone3/
  Daar hebben ze ook alle dames wetsuits.

 2. Martin - 21 april 2013:

  @Trudy: ik heb het pak gepast op de testdag van Omnia Sport in Almere.

 3. Trudy - 19 april 2013:

  Ik ben geïnteresseerd in dit wetsuit. Ik zou het echter wel graag passen, dus vroeg me af waar ik deze in Nederland kan krijgen. Martin waar heb jij deze testdag gedaan?

  Alvast bedankt!

 4. Martin - 15 april 2013:

  Bedankt voor de uitgebreide review. Gisteren voor het eerst dit pak aangehad tijdens een wetsuit-testdag. Na twee baantjes was ik al helemaal verkocht. Sterker nog: direct had ik het gevoel dat ik hier ook weleens een halve mee aan zou durven, terwijl als matige zwemmer daar juist het (relatief lange) eerste onderdeel altijd een psychologische drempel was.

  Overigens is dit wel echt een beginnerspak: je hebt zoveel ondersteuning voor je benen dat een meer gevorderde zwemmer beter €100 extra neerlegt voor een Aspire.

  Het blijft natuurlijk afwachten hoe het pak zich straks in een echte wedstrijd houdt. Maar het gevoel erbij is in elk geval enorm goed.

 5. Arno - 11 april 2013:

  Inderdaad super wetsuit! Ik heb voor aanschaf van mijn Aspire ook andere wetsuits getest maar 500 euro vond ik gewoonweg teveel geld.

  Ik heb in 2012 tot nu aan een 20-tal triathlonwedstrijden deelgenomen, ook vaak gebruikt voor het trainen in open water.

  Inmiddels zie ik wat slijtage aan de naden van de gladde arm- beenstukken. Die kan je met siliconenlijm wat herstellen.
  Niettemin, blijft het een super deal, ik blijf voorlopig bij Zone3!

 6. Sander - 8 april 2013:

  Ik was eind 2011 toe aan een nieuw wetsuit en heb na veel reviews lezen en maattabellen bestuderen de gok genomen en online een wetsuit van Zone3 besteld (het model Aspire). Het is een uitstekende koop gebleken, hij zit overal mooi strak zonder af te knellen of me in mijn bewegingen te beperken. De gekleurde einden van de pijpen en mouwen zijn werkelijk spiegelglad, het pak “valt” werkelijk van je handen en voeten. Super.