Europees triathlonseizoen trapt af in Quarteira

QUARTEIRA (POR) – Terwijl de mondiale triathlontop zich in Auckland opmaakt voor de eerste World Triathlon Series wedstrijd, heeft de Europese triathlontop zich verzameld in het Zuid-Portugeese kustplaatsje Quarteira voor de eerste European Cupwedstrijd. Bij de senioren mengen Sarissa de Vries en Omar Brons zich in het strijdgewoel. En bij de juniorenwedstrijd staat de Nederlandse juniorenselectie aan de start met negen atleten: Maya Kingma, Jeanine Kocken, Kirsten Nuyes, Anke en Rens de Boer, Jorik van Egdom, Bryan de Kraker, Bas de Waal en Thomas Jansen. Quarteira herbergt voor het vijfde jaar op rij een ETU-cupwedstrijd.

In de seniorenwedstrijd zal de Fransoos Aurelien Raphael zijn winst van vorig jaar verdedigen. Hij zal vanuit zijn eigen nationale team mogelijk concurrentie krijgen van Simon Viain. De neosenior veroverde in oktober in Auckland het zilver bij de junioren en maakt nu de overstap. Maar waarschijnlijk zal ook de Europese ranking-aanvoerder van vorig jaar, Danylo Sapunov, zijn ogen gericht hebben op de zege.
Bij de vrouwen heeft Maria Csesnik het hoogste startnummer gekregen. Zij zal het moeten opnemen tegen Rebecca Robisch, die hier in 2011 al als tweede eindigde, en Non Stanford. Maar ook De Vries zal zich waarschijnlijk mengen in de strijd om de podiumplaatsen.

Bij de junioren hopen de Portugezen op een herhaling van vorig jaar, toen Melanie Santos en Luisa Condeço voor eigen publiek de twee hoogste tredes wisten te bekleden. Kingma mag echter ook niet worden uitgevlakt. Tijdens het WK in Auckland eindigde ze nog kort achter Condeço. De
MANNEN
wedstrijd zijn de ogen gericht op Constantine Doherty, die zijn vorige seizoen bekroonde met brons bij de junioren in Auckland. Van Egdom moest toen nog een minuut op de Ier prijsgeven, maar kan wellicht nu sterker partij geven. Andere kanshebbers zijn Raphael Montoya en Erwin Vanderplancke.

De elite-wedstrijd vindt plaats op zaterdagnamiddag; de junioren gaan op zondagmorgen van start.

Bronnen / Links:
European Triathlon Union