‘Stein’ lanceert nieuwe wedstrijd in Maastricht

STEIN / MAASTRICHT – De triathlonsport is in Limburg stevig in ontwikkeling. Limburg kent al sinds 1984 de triathlon in Stein, een evenement waar de Stichting Triathlon Stein steeds de organisatie voor haar rekening neemt. Op 22 en 23 juni aanstaande vindt dan ook weer, haast traditioneel, de Triathlon Stein plaats, een wedstrijd over de halve afstand op zondag en op zaterdag de sprintafstand met o.a. de Lotto Eredivisie Triathlon. Inmiddels mag men spreken over een respectabele reeks van 30 edities, waar in het verleden reeds twee maal het Europees Kampioenschap plaats gevonden heeft. Hiermee schaart de organisatie zich in het rijtje van langst bestaande triathlons in Nederland.

De Nederlandse Triathlon Bond heeft zijn vertrouwen in de Stichting Triathlon Stein reeds meerdere keren laten blijken door het toekennen van Nederlandse Kampioenschappen op verschillende afstanden. Daarnaast heeft de Stichting Triathlon Stein tal van innovaties in de organisatie van triathlons en in de triathlonsport ontwikkeld.

Bij het ontwikkelen van die traditie is er zo veel deskundigheid in het organiseren van triathlon ontstaan dat de stap die nu gezet wordt, een meer dan logische is. De Stichting Triathlon Stein heet vanaf nu Stichting Triathlon Limburg. De naam en het nieuwe beeldmerk onthullen de volgende stap. De Stichting Triathlon Limburg wil in Limburg, en daarmee ook in Nederland, de triathlonsport nog breder over het voetlicht brengen. Naast de triathlon van Stein zal nu ook op 21 en 22 september een triathlon zal plaatsen vinden in Maastricht. Dit is het resultaat van een door de NTB gestimuleerde samenwerking tussen de organisatie van “Stein” en de Maastrichtse triathlonvereniging Ferro Mosae.

Het organiseren van een triathlon in Maastricht is een logische stap, omdat de provinciehoofdstad een perfect decor is voor een triathlon van topniveau met een top veld. De Stichting Triathlon Limburg wil hiermee investeren in de promotie van de triathlonsport, waarbij het evenement in Maastricht tot een even groots topevement zal uitgroeien als het evenement in Stein. Zo versterken de beide evenementen elkaar.

Naast de doelstelling van de Stichting Triathlon Limburg om met de wedstrijd in Maastricht een tweede topwedstrijd in Limburg neer te zetten, is een tweede doelstelling triathlonsport als breedtesport te presenteren. Daarom is het wedstrijdprogramma opgebouwd uit diverse disciplines. Op zaterdag 21 september vinden een kinderduathlon, een paratriathlon en een triathlon over de sprintafstand plaats. Op zondag 22 september is het evenement gericht op de sprintafstand voor jeugd en junioren, de masters en de wedstrijd op de Olympische afstand.

De NTB heeft voor Maastricht gekozen voor de organisatie van het Nederlands Kampioenschap Sprint voor de masters. Dit is voor de triathlon in Maastricht een flinke opsteker. Verder hebben de Nederlandse topatleten de intentie uitgesproken om te starten in Maastricht, een week na het wereldkampioenschap. Ook die intentieverklaring is voor een nieuw te organiseren triathlon een geweldige stimulans.

Het unieke aan de wedstrijd in Maastricht is dat de finish midden in het stadscentrum van deze mooie stad is gelegen. Limburg kent, door de aanwezigheid van het NTC in Sittard, toch al een ruime belangstelling voor de triathlonsport als topsport. Door het organiseren van dit laagdrempelige evenement in de hoofdstad van Limburg, zal getracht worden triathlon nog meer onder de aandacht te brengen van de beginnende atleet.

Daarnaast zal de Stichting Triathlon Limburg er alles aan doen om de wedstrijd in Maastricht uit te laten groeien tot een internationale topwedstrijd. De Stichting Triathlon Limburg is dolgelukkig met de aangegane goede samenwerking met de gemeente Maastricht en is er ten volle van overtuigd dat deze samenwerking zal leiden tot een topevenement in de triathlonsport in de komende jaren.

Daarnaast zal de samenwerking met de gemeente Stein worden gecontinueerd om de triathlon jaarlijks te kunnen organiseren. Uiteindelijk is Stein de bakermat van de Limburgse Triathlon. Zonder “Stein” zou er dan ook geen “Maastricht” zijn. Tot slot heeft de Stichting Triathlon Limburg besloten ter promotie van de sport opnieuw een noviteit te introduceren. Alle deelnemers aan de Lotto Eredivisie triathlon die in Stein van start gaan kunnen kosteloos meedoen aan de Olympische afstand op zondag in Maastricht.

Bronnen / Links:
– John Baggen
Stichting Triathlon Limburg