Erbenova en Andreev azen op wereldtitelprolongatie in Cogne

Startveld bij het WK in Jamijarvi 2012COGNE (ITA) – Komend weekend staat alweer het eerste WK van 2013 op de rol: het wereldkampioenschap wintertriathlon. Dit jaar is Cogne, een plaatsje in de Aostavallei, de eer te beurt gevallen. De laatste keer dat het WK in Italië gehouden werd, was alweer vijf jaar geleden.

De Tsjechische titelverdedigster Helena Erbenova is de favoriet voor de titel. Vorige week was ze nog oppermachtig in de wintertriathlon van Vimperk, waar ze met zes minuten verschil won. Wel verloor ze een paar weken geleden in Tartu haar Europese titel aan Borghild Løvset. Mogelijk is ze daardoor nu des te meer gebrand op titelprolongatie, en haar Noorse plaaggeest is er dit keer niet bij.

Ook bij de
MANNEN
is de titelverdediger de favoriet voor de eindoverwinning. De Rus Pavel Andreev is dit winterseizoen nog steeds ongeslagen en zal waarschijnlijk afstevenen op zijn derde wereldtitel op rij. Maar mogelijk komt tweevoudig ex-wereldkampioen Arne Post nog roet in het eten gooien. Post was vorig jaar in Finland nog tweede.

Sinds het stoppen van Marianne Vlasveld hebben de EK’s en WK’s wintertriathlon eigenlijk altijd (nagenoeg) zonder Nederlandse inbreng moeten doen. Sowieso is de wintertriathlon een discipline die met name een onderonsje is van een klein handjevol dominante Europese landen: Rusland, Noorwegen, Italië, Tsjechië. Met daarnaast dan af en toe nog wat verdwaalde Duitsers, Oostenrijkers of Slowaken. De term ‘WK’ mag derhalve nagenoeg dezelfde waarde worden toegekend als ‘EK’ in deze triathlonvorm, en je zou zelfs de discussie kunnen aangaan of deze variant – gelet op het vaste kleine kringetje van deelnemende landen – het wel waardig is om ook een EK in te organiseren.

Sorry, riep daar iemand ‘allround schaatsen’?

Bronnen / Links:
International Triathlon Union