Andreev en Erbenova prolongeren wintertitels

COGNE (ITA) – [updated] – De Rus Pavel Andreev en de Tsjechische Helena Erbenova hebben zaterdag met succes hun wereldtitels op de wintertriathlon verdedigd. Erbenova liep in het Italiaanse Cogne meteen vanuit de startblokken bij de concurrentie vandaan om met een minuut voorsprong op haar landgenote Grabmullerova te gaan mountainbiken. Op dat onderdeel kwam de Noorse Sveum naar voren, maar Erbenova kwam nooit in gevaar. Ook niet bij het langlaufen, haar specialiteit, waarna ze met een voorsprong van drie minuten haar tweede titel greep. De Tjechische is in Nederland bekend van de Europese titel crosstriathlon, die ze vorig jaar veroverde in Kijkduin. Dit seizoen wil ze op hetzelfde parcours in en langs de Noordzee ook die wereldtitel pakken.

De dit winterseizoen nog ongeslagen Pavel Andreev moest hard knokken voor zijn derde wereldtitel op rij. Voor eigen publiek trachtte de Italiaan Daniel Antonioli het Russisch pact te vlug af te zijn. In een vlijmscherpe eindsprint op de ski’s schoof Andreev nog net voorbij Antonioli. Vorig jaar was het verschil tussen beide kemphanen nog vijftien seconden. De Rus Evgeny Kirillov werd op korte afstand derde. Tweevoudige oud-wereldkampioen Arne Post kon het nu niet bolwerken: de Noor werd zesde.

[Update 24/2] Op de tweede dag van het WK zijn de enige twee Nederlandse deelnemers in de prijzen gevallen. Co Looijesteijn, trouw deelnemer aan de wintertriathlons, greep voor het eerst de mondiale titel, in dit geval bij de masters 65-69 jaar. Looijesteijn is een sportman pur sang. Hij stamt uit een beroemd Noord-Hollands motorsportgeslacht en reed samen met drie broers internationale wegraces. Looijesteijn bleef in de Aostavallei zijn directe tegenstander de Italiaan Paolo Lamastra een minuut voor. Vorig jaar won de man uit Anna Paulowna al wel de Europese titel, na zeven pogingen lukte het nu om de wereldtitel te pakken.
Bij de paratriatleten werd Rob Noordzij tweede op een half uur achter de Rus Shevchenko. Noordzij stond een maand geleden pas voor het eerst op de lange latten voor het laatste onderdeel.

 UITSLAGEN WK WINTERTRIATHLON COGNE (ITA) (6L - 12MTB - 9LL) 
MANNEN

-----------------------------
1 Pavel Andreev RUS 1.08.24
2 Daniel Antonioli ITA 1.08.25
3 Evgeny Kirillov RUS 1.08.35
4 Maxim Kuzmin RUS 1.09.21
5 Kristian Monsen NOR 1.09.35
6 Arne Post NOR 1.09.49
VROUWEN ----------------------------
1 Helena Erbenova CZE 1.20.10
2 Elisabeth Sveum NOR 1.23.22
3 Sarka Grabmullerova CZE 1.24.24

Bronnen / Links:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst