Beach Challenge ondersteunt ‘Ik word donor’

Wouter Duinisveld in actie op Mallorca

DEN HAAG – Wouter Duinisveld, die vorig jaar als derde triatleet met een donorhart ter wereld deelnam aan een halve triathlon, heeft zich als ambassadeur van ‘Ik word donor’ verbonden aan de Beach Challenge en het WK Cross Triathlon. En uiteraard doet hij daar zelf ook mee: hij zal op donderdagavond starten in de zeezwemprestatietocht, en bij de crosstriathon op zaterdagochtend. In de aanloop daar naartoe volgt de organisatie Duinisveld in zijn voorbereiding en proberen zij alle deelnemers en volgers van de van het evenement te overtuigen van de noodzaak om zich als orgaandonor te registreren.

Wouter Duinisveld is het levende bewijs dat de bereidheid om orgaandonor te worden van levensbelang is. In 2007 kreeg de Voorburger een nieuw hart nadat door een acute virusinfectie zijn eigen hart niet meer functioneerde. Niet direct was er een hart beschikbaar en maandenlang verkeerde hij in grote onzekerheid of hij op tijd een donorhart zou ontvangen. Hij bleef op dat moment in leven via een kunsthart.

Na negen maanden kwam er een geschikt hart beschikbaar en kon Duinisveld aan een nieuw leven beginnen. Weer fit worden en zo gezond mogelijk verder leven was zijn belangrijkste uitdaging. Sporten is daar bij uitstek geschikt voor en gelukkig was dat zijn passie al. Triathlon ligt voor iemand met een donorhart niet het meest voor de hand. Het noodzakelijke intensieve medicijngebruik en de beperkte belastbaarheid van het donorhart staan extreme fluctuaties in inspanningen niet toe. Anderzijds kun je bij duursport de hartslag wel goed controleren en is de sport uitermate geschikt om de conditie optimaal te krijgen.

Vlak voordat Duinisveld ziek werd raakte hij in de ban van triathlon en had dit bij de Haagse duursport- en triathlonvereniging RTC opgepakt. Na de eerste uitdagingen om weer aan sportevenementen mee te doen, zoals een 5 km-loop gevolgd door 10 km en goede resultaten bij zwem- en fietstrainingen, ontstond het idee dat zelfs een triathlon weer mogelijk moest zijn. Via diverse kleinere wedstrijden mondde dat in 2012 uit in deelname aan de Ironman 70.3 van Mallorca. Inmiddels is hij opgenomen in Team4Talent en nu droomt hij zelfs van deelname aan de Ironman van Hawaii.

Bronnen / Links:
WK Crosstriathlon 2013, Den Haag-Kijkduin
Ik word Donor