Samenstelling Jeugd- en Juniorencircuit 2013 bekend

NIEUWEGEIN – Circuitcoördinator Edo van der Meer heeft vandaag de samenstelling van het vernieuwde Jeugd- en Juniorencircuit van de Nederlandse Triathlon Bond gepresenteerd.Het circuit bestaat in 2013 in ieder geval uit zes grote Nederlandse wedstrijden: in Enschede (11 mei), Weert (NK Jeugd en Junioren op 26 mei), Almere (2 juni), Stein (22 juni), Veenendaal (31 augustus) en Maastricht (21 september). De mogelijkheid om nog een zevende wedstrijd toe te voegen wordt nog onderzocht.

Het landelijke Jeugd- en Juniorencircuit van de NTB bestaat al sinds de jaren negentig. Helaas liep het aantal deelnemers dat actief deelnam aan het circuit de laatste jaren behoorlijk terug, ondanks een stabiel jeugdig ledenbestand binnen de NTB. Een nieuwe impuls onder aanvoering van de nieuwe coördinator Edo van der Meer wordt gezien als een belangrijk middel voor het stimuleren van de wedstrijddeelname en de groei van het aantal jeugdleden.
In de nieuwe, door Van der Meer in samenwerking met het NTB-bondsbureau uitgewerkte opzet van het circuit wordt gestreefd naar een circuit voor top- en breedtesporters, met als uitgangspunt dat de deelnemers op termijn ook kunnen doorstromen naar de Ere- en 1eDivisie. Mede daarom is dan ook nadrukkelijk aansluiting gezocht bij de wedstrijden in deze twee hoogste divisies van de NTB.

Tegelijk met de Eredivisie kent ook het Jeugd- en Juniorencircuit als startpunt de UT-triathlon op 11 mei op de campus van Enschede. Twee weken later is het NK triathlon voor jeugd en junioren in de binnenstad van Weert de tweede wedstrijd van het circuit. Tijdens dit NK zijn extra punten te verdienen. Begin juni doet het circuit dan triathlonmekka Almere aan voor een mooie strijd in de vlakke polder, waarna drie weken later alle jeugd en junioren in actie kunnen komen in de ‘Dutch Mountains’ van Stein. Eind augustus mogen de jeugd en junioren door het heuse triathlonstadion van Veenendaal racen, voorafgaand aan het NK Olympische afstand voor senioren. Het circuit sluit in september af op de markt in hartje Maastricht. Deze wedstrijd wordt gecombineerd met de landelijke juniorendag van de NTB, waarbij ook de prijsuitreiking van de winnaars van het Jeugd- en Juniorencircuit plaats zal vinden.

Van deze wedstrijden zullen de vier beste resultaten meetellen voor de eindstand van het circuit. Er is geen minimum aantal wedstrijden waarin gestart moet worden, dus ook als er slechts aan één wedstrijd wordt deelgenomen komt een atleet in de einduitslag. Enige vereiste voor deelname aan het Jeugd- en Juniorencircuit is een licentie bij de NTB. Dit hoeft geen wedstrijdlicentie te zijn, het mag ook een aspirant- of basislidmaatschap zijn (geen daglicentie).

Meer informatie over samenstelling, puntentelling, voorwaarden enzovoort wordt binnenkort geplaatst op de website van de NTB en op de Facebookpagina van het circuit.

Bronnen / Links:
– Edo van der Meer
Nederlandse Triathlon Bond