Fietsonderdeel Oud-Gastel in 2013 en 2014 op snelweg

OUD GASTEL – Met de wind in de rug met 60 kilometer per uur fietsend over een driebaans autosnelweg. Triatleten kunnen die unieke sensatie dit jaar (en ook in 2014) beleven tijdens de Verwer & Janssen triathlon van Oud Gastel. In overeenstemming met Rijkswaterstaat mag de evenementenorganisatie ‘t Veerke in op 22 juni 2013 en op 21 juni 2014 gebruik maken van de gloednieuwe autosnelweg de A4. De A4 is de belangrijkste noord-zuidverbinding tussen Amsterdam en Antwerpen. Momenteel worden de laatste ontbrekende schakels bij Delft en bij Steenbergen aangelegd, zodat het verkeer vanaf maart 2015 in één onafgebroken lijn tussen beide steden kan rijden.

Maar de weg is nog niet af. Tussen Dinteloord en Steenbergen is een gedeelte al wel geasfalteerd, precies daar waar in de voorgaande 28 jaren ook de triatleten van de Verwer & Janssentriathlon gebruik van maakten. Door de samenwerking met ‘s Rijks wegenbouwer komt een uniek stuk fietsparcours beschikbaar, waar de organisatie de naar verwachting 900 (!) deelnemers langs kan sturen. Het weggedeelte is uitsluitend voor de deelnemers beschikbaar gedurende de wedstrijddag, het publiek kan alleen op beide uiteinden van de nieuwe snelweg het spektakel aanschouwen.

Door de parcoursaanpassing kan de organisatie het aantal deelnemers dit jaar oprekken tot het genoemde aantal van 900. Overigens loopt de voorinschrijving dermate hard, dat de verwachting is dat ‘t Veerke medio maart met een wachtlijst gaat werken voor een aantal series. Het effect van de nieuwe weg is een beetje vergelijkbaar met de Westrandweg Run in Amsterdam, waar vorig jaar 10.000 mensen al hardlopend de nieuwe weg in gebruik namen.

De triathlonweek van Oud Gastel begint op 17 juni met de Tridaagse, over drie avonden. Op 21 juni wordt de twintigste jeugdtriathlon gehouden, met afsluitend een ouder-kindtriathlon. Zaterdag is dan de 29e Verwer & Janssentriathlon over 1/3e afstand (1e Divisie), 1/4e afstand, sprintafstand en trio-triathlon. Voor brandweerlieden is op de laatste onderdelen het Nederlands kampioenschap. In een speciaal startvak starten de Nederlandse en Belgische selecties van de paratriathlon.

Voor de dertigste editie in 2014 stelt Oud Gastel zich kandidaat voor het NK halve triathlon op 21 juni met wederom de A4 in het parcours. Ook krijgt het prijzengeld een forse impuls.

Bronnen / Links:
– Wim van den Broek
Verwer&Janssen Triathlon, Oud-Gastek