Rorik Schouten en Geke Venema winnaars eerste crossduathlon Heerenveen

HEERENVEEN – De eerste Feanster crossduathlon was een witte. De winterse neerslag had ook recreatiegebied “De Heide” met een mooie witte laag bedekt in het begin van de week. Even leek het erop dat het parcours te glad was voor de duathlon, maar de organisatie slaagde erin het parcours veilig te krijgen.

Als eerste startte de sprintafstand. Na het startschot was het Jan Sytse Jonker die gelijk de kop nam, direct gevolgd door Harold Brouwer. Op enige afstand was het Bob van de Weg die volgde. Jonker begon als eerste met fietsen en heeft de leiding niet meer af hoeven geven. Na het fietsen liep hij onbedreigd naar de overwinning. Op 4 minuten volgde Brouwer die tijdens het lopen terugzakte naar plaats vier maar sterk terugkwam op de mountainbike. Derde in de sprint was Bert Mast. Bij de dames was Susanne van Milligen de snelste. Ineke Reitsma was tweede en complementeerde dit podium.

De middenafstand was volgeboekt. Een kopgroep van een vijftal renners met onder andere Rorik Schouten en Kor Broers vormde zich snel. Winnaar van de try-out in 2012 Arie de Jong zat hier eerst nog niet bij, maar kwam snel naar voren. Het veld werd vlot uit elkaar getrokken. Na een erg snelle wissel zat Schouten als eerste op de fiets met in zijn kielzog De Jong. Schouten wist zijn voorsprong op de fiets uit te bouwen en begon met een riante voorsprong aan zijn laatste twee loopronden. De Jong volgde op afstand en een erg sterk fietsende Roelof de Roos begon als derde aan de laatste 4 kilometer. Als eerste winnaar van het Open Fries Kampioenschap Crossduathlon liep Schouten over de finish. De Jong werd slechts een dikke minuut later knap tweede, gevolgd door De Roos.

Bij de dames was er door het winterse tafereel voor wintertriatleet Geke Venema inspiratie genoeg om naar haar eerste titel Open Fries Kampioenschap te strijden. Venema finishte in een tijd van 1:44:54. AV Heerenveen atlete Tineke van der Wal werd tweede, met name door haar bijzonder sterke fietsonderdeel. Derde werd Alie Gercama, de wielrenster uit de Westereen.

 UITSLAGEN CROSS DUATHLON HEERENVEEN (8L - 20MTB - 4L) 
MANNEN

 ----------------------------- 
1 Rorik Schouten 1:27:01
 2 Arie de Jong 1:29:48
 3 Roelof de Roos 1:31:44
 4 Kor Broers 1:32:10
 5 Samme Steenstra 1:33:34
 6 Rienk van der Meulen 1:37:04
 7 Lex Kiewied 1:37:48
 8 Menno Mud 1:38:02
 9 Thomas van der Wal 1:38:18
 10 Sjaak van Leeuwen 1:39:25 
VROUWEN ----------------------------
1 Geke Venema 1:44:54
 2 Tineke van de Wal 1:45:59
 3 Alie Gercama 1:47:31
 4 Trudy Veenstra 1:50:47
 5 Margre Mulder 1:59:10
 6 Pytsje Rijpma Tjalma 2:09:53
 7 Monigue Ketelaar 2:12:14
 8 Toos van der Vliet 2:26:02

Bronnen / Links:
– Marco Douma
Feanster Cross Duathlon