Bart Candel tweede op de Israman

EILAT (ISR) – De Israman triathlon – een van de eerste hele triathlons in 2013 – is vrijdag gewonnen door de Tsjechische triathlonveelvraat Petr Vabrousek. Kort achter hem pakte Bart Candel een fraaie tweede plaats, ruim voor een andere erkende ausdauer en de winnaar van 2011, Marc Pschebizin. Candel hoefde slechts 54 seconden op de Tsjech toe te geven. Op de halve Israman wist ook Maarten van Kooij nog een podiumplaats in de wacht te slepen; hij werd derde.

De Israman is een zware wedstrijd door het woestijnlandschap rondom Eilat. Zelfs de über-ervaren Vabrousek, net inmiddels meer dan 125 lange triathlons op zijn conto, vond dit één van de zwaarste wedstrijden die hij ooit had gedaan. De warme woestijnwinden en de ruim 3000 hoogtemeters zijn daar mede debet aan.

Vabrousek kwam luttele seconden voor de Duitser uit het water. Candel moest tijdens het zwemmen meer dan zes minuten toegeven. De Tsjech nam zijn tijd in de wissel en liet tijdens het fietsen al snel de leiding over aan Pschebizin. Die liep vervolgens een viertal minuten uit, maar van achteren had Candel al bij het eerste keerpunt het gat naar Vabrousek gedicht. Vabrousek moest daarna Candel laten gaan, die vervolgens ook de leiding in de wedstrijd overnam. Maar de jonge Davilex-atleet had wellicht net wat te veel gegeven; met nog zo’n 20 kilometer te gaan kon hij weer worden ingerekend, en dachten Vabrousek en Pschebizin dat dat het begin van het einde was voor darkhorse Candel.

Vabrousek wisselde als eerste en nam wederom zijn tijd, waardoor Pschebizin de marathon weer aan kop van de wedstrijd opende. Maar niet voor lang; Vabrousek nam weer snel de leiding over en stond deze daarna niet meer af. Candel veerde tijdens het lopen weer op, terwijl bij Pschebizin het beste er inmiddels af was. De vijf minuten achterstand die Candel ruwweg halverwege nog had op de Tsjech, verdween in de tweede helft van de marathon als sneeuw voor de zon dankzij de snelste looptijd van de dag. Vabrousek moest zeer diep gaan om Candel van het lijf te houden, hetgeen hem uiteindelijk ook lukte.

 UITSLAGEN TRIATHLON EILAT (ISR) 
MANNEN
(IM) -------------------------- 1 Petr Vabrousek CZE 10:22:37
2 Bart Candel 10:23:31
3 Marc Pschebizin GER 10:28:26 VROUWEN (IM) ------------------------- 1 Dora Heller ITA 12:41:42
2 Irena Mazin ISR 13:01:12
3 Keren Mertz ISR 13:06:58
MANNEN
(Half IM) --------------------- 1 Lior Zach Maor ISR 5:12:19
2 Anders Stampe DEN 5:19:16
3 Maarten van Kooij 5:20:18 VROUWEN (Half IM) -------------------- 1 Nina Pekerman ISR 5:43:45
2 Oriane Hertz ISR 6:38:34
3 Lilach Bar-Natan ISR 6:40:26

Bronnen / Links:
Israman