Topsportstaf voor ‘the Road to Rio’ bekend gemaakt

NIEUWEGEIN – Op basis van de voor de NTB positieve toekenning van topsportgelden door NOC*NSF is de afgelopen weken de topsportbegroting aangepast, waarna deze afgelopen maandag door het bondsbestuur is goedgekeurd. Hierdoor kon de coachstaf van het NTC triathlon gisteren (dinsdag) formeel worden geformeerd. Naast de subsidie van het NOC*NSF wordt het Nationaal Topsport Centrum in Sittard ook financieel ondersteund via de Regeling Topsportcentra Sportzone Limburg (RTSL), een samenwerkingsverband van de provincie Limburg en diverse gemeenten. Hiermee kan het Nationaal Topsport Centrum Triathlon, onder leiding van technisch directeur Adrie Berk, in een ‘2.0 upgrade’ door richting Rio.

Als Headcoach blijft John Hellemans sportinhoudelijk verantwoordelijk voor de “Road to Rio”, hij gaat de coachstaf en het begeleidingsteam aansturen en doorontwikkelen. Deze in Christchurch woonachtige topcoach en sportarts ziet vooral in de talentvolle vrouwenploeg podiumkansen in de komende vier jaar, maar gaat, met het coachteam, de uitdaging aan om een man in Rio aan de start te krijgen. Voor de kernploeg Olympisch is Eric van der Linden als bondscoach aangesteld terwijl het nieuw op te zetten Paralympisch programma onder leiding staat van bondscoach Peter Scheres. Scheres gaat tevens de TriTalent weekend selectie begeleiden. Jordi Meulenberg was reeds als zwemtrainer aan het NTC verbonden en krijgt er een uitdaging bij als talentcoach van het NTC opleidingsprogramma.
Sander Berk gaat de nieuwe functie van embedded scientist vorm gaan geven. Deze functie combineert hij met de rol van assistent-coach binnen het NTC. Berk, de laatste twee jaar werkzaam als talentencoach in Luxemburg, is door de coachstaf Hellemans, van der Linden en Scheres samen met algemeen directeur Rembert Groenman geselecteerd uit de beschikbare kandidaten. Hij zal, als bewegingswetenschapper vooral een rol spelen in het test- en monitoringprogramma van de kernploeg en opleidingsploeg atleten. De samenwerking met de andere wetenschappers van het TEIC (Topsport Expertise en Innovatie Centrum) in Sportzone Limburg zal een meerwaarde vormen voor het triathlon topsport programma.

Het gehele team staat achter de geformuleerde doelen, waarin het prestatiedoel – het behalen van één Olympische en twee paralympische medailles – bovenaan staat. Tevens zal er door het coachteam hard gewerkt worden aan de ‘productie’ doelstellingen in talentherkenning en ontwikkeling. Scouting via talentendagen en het versterken en uitbreiden van de ‘sterke’ triathlonverenigingen zijn daar speerpunten in.

Bronnen / Links:
Nederlandse Triathlon Bond