Startsein voor WK Crosstriathlon gegeven

Beach Challenge - Ondertekening WK-contract

DEN HAAG – Maandagmiddag is in Kijkduin het officiële startsein gegeven voor het wereldkampioenschap crosstriathlon dat daar op 13 juli 2013 zal plaatsvinden. De Haagse sportwethouder Karsten Klein ondertekende daar namens de gemeente Den Haag het WK-contract met de International Triathlon Union. Ook NTB-voorzitter Henk van Lint en Frank Hamelink als vertegenwoordiger van het organisatiecomité zetten hun handtekening tijdens een bijeenkomst in het NH Atlantic Hotel.

Karsten Klein refereerde na de ondertekening aan het bericht dat het nieuwe kabinet de ambitie om de Olympische Spelen naar Nederland te halen, heeft laten varen. Voor Den Haag blijft die ambitie om Nederland op Olympisch niveau te brengen springlevend. De ondertekening van het contract met de ITU onderstreept die ambitie. Net zoals de organisatie van het WK Beach Volleybal en het WK Hockey, die de komende jaren ook in Den Haag plaats zullen vinden.

Henk van Lint noemde het naar Nederland halen van een WK triathlon een bijzondere gebeurtenis. Hij refereerde ook aan het positieve rapport van de ETU over het deze zomer in Kijkduin gehouden Europees Kampioenschap. Dat vormt een mooie basis om op verder te bouwen want voor het WK. Maar het rapport bevatte volgens Van Lint ook voldoende verbeterpunten waar de organisatie de komende maanden de tanden nog in moet zetten.

Het animo bij steden en landen om internationale triathlon kampioenschappen te organiseren is groot. Madrid, Londen en Hamburg zijn de drie Europese steden die in 2013 onderdeel uitmaken van de World Championships Series. Zij zien de triathlon, net als de stadsmarathon, als ideale mogelijkheid om de highlights van de stad via sportevenementen over het voetlicht te brengen. Voor Den Haag, dat voor topsportevenementen inzet op strand- en zeegerelateerde sporten, vormt de crosstriathlon een uitgelezen mogelijkheid om te laten zien dat het als internationale stad van recht en vrede ook nog eens de Noordzee, kilometers aan zandstrand en een prachtig duingebied in de aanbieding heeft.

Hamelink verwacht deelnemers uit liefst dertig verschillende landen aan de start. Vooral de belangstelling vanuit de Verenigde Staten is groot. Ook de wereldtop zal aan de start staan. Conrad Stolz, de huidige wereldkampioen op deze discipline heeft al laten weten naar Den Haag te komen. De Zuid-Afrikaan twitterde na het bekend worden van Den Haag als de WK-locatie: “I already marked July 13 2013 in my calender – Holland, hier kom ons!” Ook voor de regerend Europese kampioenen – de Spanjaard Victor Del Corral en de Tsjechische Helena Erbenova – is de wedstrijd op 13 juli de belangrijkste datum op hun wedstrijdkalender voor komend seizoen.

Naast het WK voor de elite zijn er net als dit jaar bij het EK in Kijkduin startseries voor paratriatleten, junioren en triatleten die uitkomen in de verschillende leeftijdscategorieën. Zo zijn er al deelnemers bekend die starten in de categorie ouder dan 70 jaar. Het gehele evenementprogramma omvat vier dagen, startend op woensdag 10 juli. Naast de triathlon-series biedt de Beach Challenge ook de mogelijkheid om mee te doen aan een strandmountainbikewedstrijd, een zeezwemprestatietocht, een Beach Run en sportwedstrijden voor kinderen.

Bronnen / Links:
– Frank Hamelink
– Beach Challenge, Den Haag – Kijkduin