Bas Diederen tweede in Ironman Cozumel

Ivan Rana - IM Cozumel 2012COZUMEL (MEX) – [updated] – Na zijn winst in de Ironman 70.3 van Lanzarote heeft Ivan Rana zondag ook in zijn debuut op de volledige Ironman, die van Cozumel, de wedstrijd op zijn naam geschreven. Bas Diederen pakte daarachter een prachtige tweede plaats en zette daarmee zijn op zaterdag verkregen titel van Nederlands triatleet van het jaar 2012 extra glans bij. Het was dan ook de enige wedstrijd dit jaar die Diederen niet winnend afsloot. Bert Jammaer maakte het podium compleet.

Bij de vrouwen lukte het Yvonne van Vlerken niet om de wedstrijd voor de derde keer op haar naam te schrijven. Ze bleef na het fietsen steken op plaats vijf en kon haar normaliter sterke looponderdeel niet uitspelen. Misschien had ze toch nog te veel de Ironman van Florida in haar benen zitten, maar mogelijk speelden ook maagproblemen haar parten. De winst ging nu naar Mary Beth Ellis, die aan de meet Sophie de Groote nog maar net acht seconden van zich af wist te houden. Dubbel Belgisch succes dus.

Bij het zwemmen waren er drie vrouwen vooruit: Tenille Hoogland, Mary Beth Ellis en Michelle Vesterby. Van Vlerken volgt samen met de achtervolgende vrouwen als elfde, op tien minuten van de drie snelste zwemmers. Op de fiets schoof ze al snel op naar een vierde plaats, maar haar achterstand op met name Vesterby en Ellis bleef lang op zo’n acht minuten hangen. Vesterby had in de tweede wissel een kleine vier minuten marge op Ellis, Van Vlerken volgde samen met Hoogland en De Groote zo’n minuut daarachter. Eenmaal in de loopschoenen wist Ellis het gat naar Vesterby al in de eerste loopronde te dichten. En terwijl De Groote inmiddels doorschoof naar de tweede plaats en zelfs in de slotkilometers nog een serieuze bedreiging voor Ellis vormde, vond Van Vlerken haar loopbenen niet. Ze zou de wedstrijd niet uitmaken.
Sonja Tajsich pakte uiteindelijk de derde plaats, op zes minuten van Ellis. Dat waren er na het zwemmen bijna twintig (!) geweest.

Bij de
MANNEN
kwamen Edo van der Meer en Diederen als derde en vijfde uit het water, op minder dan tien seconden achter snelste zwemmer Brandon Marsh. Eenmaal op de fiets ging Luxemburger Dirk Bockel er vandoor. Van der Meer leidde samen met Luke McKenzie en Horst Reichel op enkele minuten de achtervolging, Diederen volgde in een groep van acht (met daarin ook Bert Jammaer en Rana, die tien jaar geleden in Cancun de wereldtitel OD veroverde) kort daarachter. In de tweede fietsronde viel Van der Meer terug naar de tweede groep achtervolgers. Bockel zou uiteindelijk met zeven minuten op McKenzie wisselen. Reichel volgde een half minuutje later, en anderhalve minuut daarna de groep met Van der Meer en Diederen.
Daarna kwamen de snellere lopers naar voren, en samen met James Cunnama en Ivan Rana meldde ook Diederen zich al snel vooraan in de achtervolging op Bockel, die al na zo’n 12 km moest capituleren. De Luxemburger moest daarna nog veel meer terrein prijsgeven en zou nog een forse vrije val in het klassement maken. Hij eindigde uiteindelijk als 83e. Rana nam na het inrekenen van Bockel het initiatief over, en in zijn kielzog schoof Diederen ondertussen door naar de derde, en vervolgens zelfs de tweede plaats.
Van der Meer kende een moeizame marathon en eindigde uiteindelijk als 35e.

 UITSLAGEN IRONMAN COZUMEL (MEX) 
MANNEN

-----------------------------
1 Ivan Rana ESP 8.15.07
2 Bas Diederen 8.22.55
3 Bert Jammaer BEL 8.24.51
4 Anton Blokhin UKR 8.26.38
5 Jimmy Johnsen DEN 8.29.09
6 Brandon Marsh USA 8.30.17
7 Michael Lovato USA 8.37.14
8 Stefan Schmid GER 8.41.09
9 Andres Castillo COL 8.42.06
10 Ezequiel Morales ARG 8.44.58 Edo van der Meer 9.29.36 Thiemo Theunissen 12.41.10 Stefan Ammerlaan 12.56.53 Jan Kooistra 14.04.26
VROUWEN ----------------------------
1 Mary Beth Ellis USA 9.15.38
2 Sophie de Groote BEL 9.15.45
3 Sonja Tajsich GER 9.21.30
4 Michelle Vesterby DEN 9.23.49
5 Kathleen Calkins USA 9.25.58
6 Heidi Sessner GER 9.31.00
7 Mareen Hufe GER 9.31.19
8 Beth Walsh USA 9.39.25
9 Elisabeth Lyles USA 9.40.36
10 Jackie Arendt USA 9.44.05 Elske Hetebrij 12.23.58

Bronnen / Links:
Ironman Live