Pete Jacobs en Leanda Cave nieuwe Ironmankampioenen

Leanda Cave - WK IM Kona 2012KONA (USA) - De Australiërs blijven voorlopig nog patent houden op de Ironman-wereldtitel. Alleen dit jaar was het niet McCormack (uitgevallen) of Alexander, maar Pete Jacobs die zijn tweede plaats van vorig jaar op imposante wijze wist te verbeteren. Titelverdediger Alexander kwam er dit jaar niet aan te pas en werd teleurstellend twaalfde. Bij de vrouwen ging de winst naar Leanda Cave, die met haar zege in Kona zo ongeveer op bijna iedere triathlondiscipline inmiddels een wereldtitel heeft bemachtigd en dit jaar bij ontstentenis van Chrissie Wellington de Britse eer hoog hield.
Beste Nederlander werd Dirk Wijnalda, die op plaats 111 bijna vijf kwartier achter de leider binnenliep.

Jacobs zat vanaf het begin al goed in de wedstrijd en kwam als zesde uit het water, op slechts een minuutje achter - wie anders - Andy Potts. Daarna nestelde hij zichzelf al snel op de tweede plaats achter Marino Vanhoenacker, die op de fiets als de brandweer ging en ondanks de soms forse zijwind minuten weg wist te lopen van de rest. Met acht minuten voorsprong begon de Belg aan het lopen, en bleef ook lang aan de leiding totdat hij de strijd moest staken. Vanhoenacker had vooraf al gezegd: of ik win de Ironman, of ik kom in een ambulance terecht. Het werd helaas het laatste. Daarna lag de weg voor Jacobs onbedreigd open. Aan de meet had hij nog ruim vijf minuten marge op Andreas Raelert, die tijdens het lopen Frederik van Lierde in de slotfase terugverwees naar het brons.

De vrouwenwedstrijd werd dit jaar een fel bevochten editie. Lange tijd leek het erop dat Caroline Steffen er dit jaar met de titel vandoor zou gaan, maar uiteindelijk trok Cave de wedstrijd tijdens het lopen naar zich toe met de tweede looptijd van de dag. Steffen gaf op de fiets de toon aan en begon aan het lopen met 2,5 minuut voorsprong op Mary Beth Ellis, en Cave op vier minuten. Mirinda Carfrae zat daar weer vier minuten achter. Al vroeg in de marathon had Cave Ellis te pakken en kwam ook Carfrae daarachter sterk opzetten, maar het gat met Steffen bleef op zo’n drie minuten hangen. Pas in de tweede helft konden Ellis en Carfrae Caves tempo niet meer volgen en wist Cave op haar beurt het gat naar de Zwitserse te dichten. Met nog zo’n vijf kilometer te gaan ging Cave erop en erover om daarna hard door te trekken en de winst zeker te stellen.
Opvallend was nog het optreden van zesvoudig winnares Natascha Badmann. De inmiddels 46-jarige Zwitserse zette dit jaar de snelste fietstijd op de klokken en finishte uiteindelijk als zesde.

Aan de Ironman deden – dertig jaar na dato – ook Julie Moss en Kathleen McCartney mee. Zij waren de hoofdrolspelers in de meest spraakmakende finish van Hawaii begin jaren tachtig, waarbij Moss in de slotfase bezweek en al kruipend en zwalkend de finishlijn bereikte, daarbij nog net voorbij gestoken door de verbaasde en nog wel soepel lopende McCartney.

Opvallend was ook de aanwezigheid van de bestuurstop van de ITU, die jarenlang op voet van oorlog leefde met de World Triathlon Corporation.

UITSLAGEN 
IRONMAN KONA (USA)
MANNEN -----------------------------
 1 Pete Jacobs     AUS 8:18:37
 2 Andreas Raelert   GER 8:23:40
 3 Frederik Van Lierde BEL 8:24:09
 4 Sebastian Kienle  GER 8:27:08
 5 Faris Al-Sultan   GER 8:28:33
 6 Timo Bracht     GER 8:30:57
 7 Andy Potts     USA 8:31:45
 8 Timothy O'Donnell  USA 8:33:28
 9 David Dellow    AUS 8:35:02
10 Dirk Bockel     LUX 8:36:21
Dirk Wijnalds        9:30:03
Dave Rost         10:00:28
Rob Boer          10:17:46
Thomas Naasz        10:27:47
Niels Esmeijer       10:37:04
Jacques van Leeuwen    10:47:04
Bernard Hilferink     11:17:07
Mink Zeilstra       12:01:09
Wim Timmermans       12:08:30
Gerrit ten Brinke     12:57:33
VROUWEN ----------------------------
 1 Leanda Cave     GBR 9:15:54
 2 Caroline Steffen  SUI 9:16:58
 3 Mirinda Carfrae   AUS 9:21:41
 4 Sonja Tajsich    GER 9:22:45
 5 Mary Beth Ellis   USA 9:22:57
 6 Natascha Badmann  SUI 9:26:25
 7 Gina Crawford    NZL 9:28:54
 8 Linsey Corbin    USA 9:32:18
 9 Caitlin Snow    USA 9:36:18
10 Amy Marsh      USA 9:38:15
Nina Bakker        12:13:15
Greetje Lanting      16:10:53
Bronnen / Links:
- Ironman World Championship, Kona

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

9 reacties

 1. Wim van den Broek - 17 oktober 2012:

  Iemand vroeg me waarom de klasseringen van de Nederlanders altijd afweken van de werkelijke lijst. Voorbeeld: Dirk Wijnalda 104e ipv 111e. Dat komt omdat de vrouwen hun eigen uitslag hebben. Dirk had dus 7 vrouwen voor zich. Vandaar.

 2. Armand - 16 oktober 2012:

  Als iemand gewoon een stukje zou sturen naar de webmaster over de prestatie van Mink zou dit gewoon geplaatst worden. Net zoveel tijd en minder energie dan steeds dezelfde opmerking dat er niet over geschreven wordt. Overigens: proficiat Mink!

 3. Albert - 16 oktober 2012:

  Gaat het goed met je, Sonja?

 4. Sonja Jaarsveld - 16 oktober 2012:

  Schandalig dat Mink Zeilstra niet als Wereld Kampioen wordt vermeld in dit stukje. Tevens tenenkrommend vind ik het uitblijven van een stuk over deze race op de site van de NTB. In strijd met kopje 4.3 van het jaarplan 2012 (www.nedtriathlonbond.org/NTB/Beleid.aspx) zou ik zeggen..

 5. Dreeuwes - 15 oktober 2012:

  Hugo dan volgend jaar maar naar Hawaii?
  Hebben we wellicht 2 Nederlanders op het podium in de H65-69 klasse !!

 6. Bastiaan - 15 oktober 2012:

  Wel mooi dat de wereldkampioen H65-69 dan al 2 jaar uit Nederland komt :)

 7. Hugo Boschker - 15 oktober 2012:

  Bernard Hilferink is al tijdens de 1ste kilometers van het fietsen zwaar ten val gekomen toen een vrouw plotseling de weg overstak. Desondanks heeft hij de wedstrijd weten te voltooien en ervan genoten. Proficiat, maar dat geldt voor eenieder die aan deze zware wedstrijd heeft deelgenomen. Speciaal de felicitaties aan Mink Zeilstra, de kersverse werelkampioen.

 8. Gerrit ten Brinke - 14 oktober 2012:

  Niet onvermeld mag blijven dat Mink Zijlstra met overmacht wereldkampioen in zijn agegroup (65-69) werd en daarmee een kroon op zijn toch al indrukwekkende triathlon carriere zette!

 9. bas - 14 oktober 2012:

  1e Nederlander 111e, terwijl Belgie er 4 heeft bij de eerste 16. En dan is Marino nog uitgevallen. Wat een enorm verschil toch weer. Zijn we dan toch genetisch afwijkend van de Belgen.. ?