Pete Jacobs en Leanda Cave nieuwe Ironmankampioenen

Leanda Cave - WK IM Kona 2012

KONA (USA) – De Australiërs blijven voorlopig nog patent houden op de Ironman-wereldtitel. Alleen dit jaar was het niet McCormack (uitgevallen) of Alexander, maar Pete Jacobs die zijn tweede plaats van vorig jaar op imposante wijze wist te verbeteren. Titelverdediger Alexander kwam er dit jaar niet aan te pas en werd teleurstellend twaalfde. Bij de vrouwen ging de winst naar Leanda Cave, die met haar zege in Kona zo ongeveer op bijna iedere triathlondiscipline inmiddels een wereldtitel heeft bemachtigd en dit jaar bij ontstentenis van Chrissie Wellington de Britse eer hoog hield.
Beste Nederlander werd Dirk Wijnalda, die op plaats 111 bijna vijf kwartier achter de leider binnenliep.

Jacobs zat vanaf het begin al goed in de wedstrijd en kwam als zesde uit het water, op slechts een minuutje achter – wie anders – Andy Potts. Daarna nestelde hij zichzelf al snel op de tweede plaats achter Marino Vanhoenacker, die op de fiets als de brandweer ging en ondanks de soms forse zijwind minuten weg wist te lopen van de rest. Met acht minuten voorsprong begon de Belg aan het lopen, en bleef ook lang aan de leiding totdat hij de strijd moest staken. Vanhoenacker had vooraf al gezegd: of ik win de Ironman, of ik kom in een ambulance terecht. Het werd helaas het laatste. Daarna lag de weg voor Jacobs onbedreigd open. Aan de meet had hij nog ruim vijf minuten marge op Andreas Raelert, die tijdens het lopen Frederik van Lierde in de slotfase terugverwees naar het brons.

De vrouwenwedstrijd werd dit jaar een fel bevochten editie. Lange tijd leek het erop dat Caroline Steffen er dit jaar met de titel vandoor zou gaan, maar uiteindelijk trok Cave de wedstrijd tijdens het lopen naar zich toe met de tweede looptijd van de dag. Steffen gaf op de fiets de toon aan en begon aan het lopen met 2,5 minuut voorsprong op Mary Beth Ellis, en Cave op vier minuten. Mirinda Carfrae zat daar weer vier minuten achter. Al vroeg in de marathon had Cave Ellis te pakken en kwam ook Carfrae daarachter sterk opzetten, maar het gat met Steffen bleef op zo’n drie minuten hangen. Pas in de tweede helft konden Ellis en Carfrae Caves tempo niet meer volgen en wist Cave op haar beurt het gat naar de Zwitserse te dichten. Met nog zo’n vijf kilometer te gaan ging Cave erop en erover om daarna hard door te trekken en de winst zeker te stellen.
Opvallend was nog het optreden van zesvoudig winnares Natascha Badmann. De inmiddels 46-jarige Zwitserse zette dit jaar de snelste fietstijd op de klokken en finishte uiteindelijk als zesde.

Aan de Ironman deden – dertig jaar na dato – ook Julie Moss en Kathleen McCartney mee. Zij waren de hoofdrolspelers in de meest spraakmakende finish van Hawaii begin jaren tachtig, waarbij Moss in de slotfase bezweek en al kruipend en zwalkend de finishlijn bereikte, daarbij nog net voorbij gestoken door de verbaasde en nog wel soepel lopende McCartney.

Opvallend was ook de aanwezigheid van de bestuurstop van de ITU, die jarenlang op voet van oorlog leefde met de World Triathlon Corporation.

 UITSLAGEN IRONMAN KONA (USA) 
MANNEN

 ----------------------------- 
1 Pete Jacobs AUS 8:18:37
 2 Andreas Raelert GER 8:23:40
 3 Frederik Van Lierde BEL 8:24:09
 4 Sebastian Kienle GER 8:27:08
 5 Faris Al-Sultan GER 8:28:33
 6 Timo Bracht GER 8:30:57
 7 Andy Potts USA 8:31:45
 8 Timothy O'Donnell USA 8:33:28
 9 David Dellow AUS 8:35:02
 10 Dirk Bockel LUX 8:36:21 Dirk Wijnalds 9:30:03 Dave Rost 10:00:28 Rob Boer 10:17:46 Thomas Naasz 10:27:47 Niels Esmeijer 10:37:04 Jacques van Leeuwen 10:47:04 Bernard Hilferink 11:17:07 Mink Zeilstra 12:01:09 Wim Timmermans 12:08:30 Gerrit ten Brinke 12:57:33 
VROUWEN ----------------------------
1 Leanda Cave GBR 9:15:54
 2 Caroline Steffen SUI 9:16:58
 3 Mirinda Carfrae AUS 9:21:41
 4 Sonja Tagsich GER 9:22:45
 5 Mary Beth Ellis USA 9:22:57
 6 Natascha Badmann SUI 9:26:25
 7 Gina Crawford NZL 9:28:54
 8 Linsey Corbin USA 9:32:18
 9 Caitlin Snow USA 9:36:18
 10 Amy Marsh USA 9:38:15 Nina Bakker 12:13:15 Greetje Lanting 16:10:53

Bronnen / Links:
Ironman World Championship, Kona