Open strijd in Assen bij NK wintertriathlon

ASSEN – Wie worden de opvolgers van Wim Nieuwkerk en Sione Jongstra als Nederlands kampioen wintertriathlon? Volgende week zaterdag zal dat duidelijk zijn. Beide regerend kampioenen ontbreken echter bij de titelstrijd, waardoor deze dit jaar volledig open ligt.

Gezien het verleden is Teun Sweere nu de grootste kanshebber om opvolger van Nieuwkerk te worden. Sweere eiste de titel in 2010 in Assen al een keer eerder voor zich op en wist de wintertriathlon in de Drentse hoofdstad ook verleden jaar op zijn naam te schrijven. Een andere grote kanshebber is Marco Glastra. De Bilthovenaar eindigde verleden jaar in Assen als derde en werd in 2011 op het NK in Groningen vierde. Een andere kandidaat is Erik-Jan Spijkerman, die vorig jaar het zilver greep bij het NK. Outsiders voor de titel zijn Martin Veenhuizen en Durk Fabriek. Veenhuizen zal voor eigen publiek zoals altijd weer tot op de bodem gaan. Fabriek is een geducht fietser en schaatser; in september wist hij bij de finale van de clubcompetitie voor wielerverenigingen het criterium op zijn naam te schrijven. En in februari won hij nog de loodzware Henk Angenent Classic op het natuurijs van de Wijde Aa bij Hoogmade.

Ook bij de dames komt er een nieuwe kampioen uit de bus. Sione Jongstra wilde haar titel graag verdedigen, maar is onlangs betrokken geraakt bij een valpartij tijdens een wielerkoers en heeft daarbij enkele ribben gekneusd. Er dient zich een jonge kandidate aan om de titel over te nemen, namelijk de 19-jarige Monique Elfrink uit Zevenaar. Zij werd al enkele malen bij de jeugd Nederlands Kampioen wintertriathlon. In september werd ze nog Nederlands Kampioene duathlon bij de junioren. Tijdens het NK wintertriathlon in Assen zal Elfrink van start gaan voor het overall-klassement.
Een andere kandidaat voor de titel bij de dames is Roos Hoogeboom. De atlete uit Maastricht weet wat haar te wachten staat. Ze won verleden jaar in Assen en nu deze wedstrijd dit jaar weer het predicaat NK heeft gekregen is de Limburgse er op gebrand het evenement opnieuw op haar naam te schrijven.
Geduchte tegenstand zal er ongetwijfeld komen van Anne-Carina van Abeelen, die sterk is op het schaatsen. Ook inline-skater en marathonschaatsster Janita Crediet moet ook in staat zijn hoog te eindigen in het NK in Assen, evenals Yvonne Tinga.

Opvallend is dat het Nederlands Kampioenschap wintertriathlon ook een aantal buitenlandse deelnemers kent. Vanuit België hebben vier atleten ingeschreven en ook vanuit Duitsland zijn er inschrijvingen.

Bronnen / Links:
Wintertriathlon Assen