Jonathan Brownlee neemt wereldtitel over van zijn broer

AUCKLAND (NZL) – Hij ‘verloor’ de wedstrijd in de wissel van Javier Gomez, maar legde uiteindelijk wel beslag op de wereldtitel. Jonathan Brownlee heeft daarmee de titel die zijn broer Alistair het afgelopen jaar mocht voeren in de familie gehouden. De Spanjaard had de dagzege, maar had onvoldoende marge om ook de wereldtitel te pakken.

Bij het zwemmen was de Slovaak Richard Varga wederom de snelste, maar had wel al Brownlee in zijn kielzog. Met zijn tweeën zwommen ze een krappe halve minuut weg van de rest, maar werden tijdens het fietsen weer bijgehaald, waarna zich een grote kopgroep vormde. Kris Gemmell, wetende dat als het op het lopen aankomt er geen maat staat op Gomez en Brownlee, probeerde voor eigen publiek een alles-of-niets poging om op de het heuvelachtige en dit keer ook natte fietsparcours vooruit te raken en te blijven. De minuut voorsprong die hij kreeg, was echter veruit onvoldoende om zich in het loopgeweld staande te houden. Op het slotonderdeel zakte hij terug naar plaats twintig. Het feit dat hij in leidende positie even onderuit slipte op de natte ondergrond zal er ook geen goed aan hebben gedaan.

Brownlee had zich bij het ingaan van de wissel goed gepositioneerd, maar Jomez was net even sneller door de wissel heen. Kostbare seconden, zo bleek achteraf, aangezien Gomez nu met exact dat tijdsverschil tien kilometer verder de winst voor zich opeiste. In de laatste paar honderd meter wist hij zich los te wurmen van Brownlee. Sven Riederer was bijna een minuut later ‘best of the rest’.

Het verschil tussen Gomez en Brownlee was echter te klein om nog van invloed te zijn op het eindklassement van de World Triathlon Series, waardoor het WK-goud dus een jaar langer in Huize Brownlee mag blijven, alleen dit keer bij de andere broer.

 UITSLAGEN ITU WTS TRIATHLON AUCKLAND (NZL) (Olympische afstand) 
MANNEN

 ----------------------------- 
1 Javier Gomez ESP 2:00:29
 2 Jonathan Brownlee GBR 2:00:31
 3 Sven Riederer SUI 2:01:18
 4 Steffen Justus GER 2:01:40
 5 Gregor Buchholz GER 2:01:46
 6 Kyle Jones CAN 2:01:48
 7 Dmitry Polyanskiy RUS 2:01:50
 8 Ivan Rana ESP 2:01:56
 9 Richard Murray RSA 2:02:00
 10 David McNamee GBR 2:02:06

Bronnen / Links:
International Triathlon Union