Kansen voor Caelers bij neosenioren bij WK Auckland

AUCKLAND (NZL) – Nieuw-Zeeland is dit weekend gastheer voor het wereldkampioenschap triathlon over de Olympische afstand. Nederland is in de meeste categorieën vertegenwoordigd met sterke atleten. De races vinden plaats op zaterdag, zondag en maandag. Voor de elite atleten is het de finalewedstrijd van de World Triathlon Series. Er zijn dubbele punten te behalen in deze laatste wedstrijd van het jaar. Bij de MANNEN gaat de Brit Jonathan Brownlee aan de leiding met de Spanjaard Javier Gomez en de Rus Alexander Bryukhankov daar niet ver achter. Nederland is bij de MANNEN niet vertegenwoordigd in Auckland.

Bij de vrouwen is het nog spannender in de top van het klassement met de Australische Erin Densham als nummer één van de ranglijst, kort gevolgd door de winnaressen van Olympisch zilver en goud, Lisa Norden uit Zweden en de Zwitserse Nicola Spirig. Spirig zal niet starten en wordt bijna zeker voorbijgestreefd door thuisfavoriete Andrea Hewitt en de Duitse Anne Haug, die ook nog kans maken op de wereldtitel. Best geplaatste Nederlanders zijn Maaike Caelers op plek dertien en Rachel Klamer, die negentiende staat in het klassement. Klamer, die met haar 22 jaar nog startgerechtigd is in de categorie neosenioren, kiest desondanks voor een start bij de elite vrouwen. “Het zware parcours ligt me goed, dus ik heb er zin in,” zegt Klamer. Ze heeft een wisselvallig jaar achter de rug en was in de wedstrijd in Yokohama, na een uitstekend zwem- en fietsonderdeel, nog zoekende naar haar loopvorm. Danne Boterenbrood, weer terug na een periode met een kwakkelende gezondheid, start ook bij de elite dames.

Maaike Caelers heeft er – in tegenstelling tot Klamer – wel voor gekozen om mee te doen bij de vrouwen onder 23 jaar, waarin ze tot de kanshebsters voor een plek op het podium gerekend wordt. “Ik ben nog jong en heb nog lang genoeg de tijd mee te strijden met de elite dames,” aldus Caelers, die eerder dit seizoen geleden nog verraste met een tweede plaats in Stockholm, gevolgd door een derde plaats bij de voorlaatste race in de World Triathlon Series in Yokohama. Sarissa de Vries is de andere vertegenwoordigdster namens Nederland in deze categorie, die wel eens voor een verrassing kan zorgen.

Bij de MANNEN onder de 23 jaar wordt Nederland vertegenwoordigd door Marco van der Stel, die als twintigjarige goede progressie heeft getoond het afgelopen jaar. Bij de junioren staan Jorik van Egdom bij de MANNEN en Maya Kingma bij de dames aan de start voor hun WK over de sprintafstand. Beiden zijn afgevaardigd om ervaring op te doen. Nederland wordt voor het eerst door liefst drie paratriatleten vertegenwoordigd bij het WK. Reitze Bok, Rob Noordzij en Joleen Hakker leggen een sprintafstand af.