Na de Eredivisie komt er nu ook een Eerste Divisie

NIEUWEGEIN – De NTB heeft onlangs de komst van de Eerste Divisie Triathlon in 2013 bevestigd. De Lotto Eredivisie Triathlon krijgt daarmee al na één seizoen een kleinere broer, waarmee het succesverhaal andermaal bevestigd wordt. Beide competities zijn er in 2013 met edities voor
MANNEN
en vrouwen en er komt een regeling voor promotie en degradatie.

Amper een jaar geleden kondigde de NTB een topcompetitie aan voor triathlon in verenigingsverband, gebaseerd op een in Duitsland en Frankrijk populair concept. Het idee sloeg aan en vijf wedstrijdorganisaties toonden zich bereid gastheer te zijn voor de triathlons.
Daarna meldden zich ook 22
MANNEN
teams en 13 vrouwenteams om in mei van start te gaan in de eredivisie. De Lotto werd als hoofdsponsor aangetrokken en Xendurance en Matong Sportswear haakten tevens aan als sponsor. De competitie besloeg wedstrijden in Enschede, Groningen, Stein, Veenendaal en Almere en bevatte de NK’s Sprinttriathlon en Olympische Afstand. Met korte, spectaculaire races en het teambelang als belangrijke ingrediënten, werden alle races goed ontvangen in de triathlonwereld en daarbuiten.

Op verzoek van atleten, verenigingen en wedstrijdorganisaties is gekeken hoe het eredivisieconcept benut kan worden om meer dan alleen topsport te dienen. Toevoeging van een extra divisie met vier of vijf nationale wedstrijden, voornamelijk in niet-stayerformat, is daarin de eerste stap. NTB-directeur Rembert Groenman hierover: “we zetten met het eredivisieconcept niet alleen in op topsport en talentontwikkeling, maar willen juist ook de breedtesport stimuleren. De eerste divisie brengt veel verenigingen en atleten aan de start en dat is iets wat we graag zien in de circuits en competities die we organiseren. Daarnaast gaan we voor gestage groei. Bewijzen dat het werkt en dan uitbreiden.” De NTB uitte daarom de wens om in de toekomst ook op regionaal niveau een teamcompetitie te houden, mits daarvoor voldoende interesse bestaat bij verenigingen en wedstrijdorganisaties. Dit zal komend jaar onderzocht worden.

Op 24 november zal tijdens het NTB-congres bekend gemaakt worden hoe de kalender voor 2013 eruit ziet voor zowel de eredivisie als de eerste divisie. Momenteel worden alle wedstrijdorganisaties in Nederland gevraagd om hun interesse in het huisvesten van een van de races kenbaar te maken. Half november besluit de bond samen met de organisatie van de eredivisie aan welke organisaties de races toegekend worden. Begin december zal de aanmelding voor verenigingsteams van start gaan. Verenigingen ontvangen hierover binnenkort verdere informatie.

Bronnen / Links:
Eredivisie Triathlon
Nederlandse Triathlon Bond