Vuurwerk verwacht bij de XTERRA World Championships dit weekend

KAPALUA-MAUI (USA) – Traditioneel twee weken na de Ironman van Kona staat een ander Hawaiiaans eiland in de schijnwerpers van de triathlonwereld. Op Maui gaat zondag het XTERRA-WK weer van start, en wederom met een startveld om de vingers bij af te likken. Zowel bij de
MANNEN
en de vrouwen wordt er naast de officieuze wereldtitels gestreden om een prijzenpot van elk 50.000 dollar.

Zowel bij de
MANNEN
als de vrouwen zal het een showdown worden tussen de offroad-specialisten en diverse sterren van het Ironman- en ITU-circuit. Meest in het oog springende naam is die van Javier Gomez, die zich nu het seizoen van de wegtriathlons voorbij is net als Tim Don gaat wagen aan de ruigere variant. Hij zal ongetwijfeld de eerste atleet uit het water gaan worden, maar kan hij zich ook staande houden tegenover zijn meer in deze discipline ervaren landgenoten als Victor Del Corral en Eneko Llanos?

Ook Sebastian Kienle zal zich, twee weken na zijn vierde plaats in Kona, gaan mengen in het strijdgewoel. Hij lijkt de grote kanshebber voor de ‘Hawaiian Double’, de prijs voor de snelste atleet over beide wedstrijden. Bij de vrouwen zal deze prijs waarschijnlijk gaan naar Mary Beth Ellis.

De man naar wie iedereen zal kijken is uiteraard weer Conrad Stoltz. De Zuid-Afrikaan zal er gebrand op zijn om na zijn officiële wereldtitel dit jaar ook de officieuze titel terug te veroveren. Een titel die hij in het verleden al viermaal wist te pakken. Regerend XTERRA-wereldkampioen Michael Weiss is niet van de partij. Hij zit nog een schorsing van twee jaar uit vanwege een dopingovertreding.

Bij de vrouwen staat de titelverdedigster wel aan de start. Lesley Patterson heeft eerder dit seizoen al bewezen in een uitstekende vorm te verkeren. De Britse zal het echter niet cadeau gaan krijgen. Ze zal het moeten gaan opnemen tegen viervoudig XTERRA-kampioene Melany McQuaid, maar ook Barbara Riveros Diaz, vorige week in Auckland nog derde, kan nog voor een verrassing gaan zorgen. Onbekend is hoe haar mountainbike-skills zijn, maar ook zij zal als topatlete uit de ITU World Triathlon Series lastig te kloppen zijn op het zwemmen en het lopen.

Nederlanders doen er bij de pro’s dit jaar niet mee op Maui. Wel twee Belgen: Jim Thijs en Yeray Luxem.

Bronnen / Links:
XTERRA Live
XTERRA Planet